Drunkning kan ske på torra land

Uppdaterad
Publicerad

En person som kommit under vattenytan kan i panik svälja vatten. Även om man klarar sig upp efter att ha vara nära att drunkna, kan man bli allvarligt sjuk av vattnet man fått i sig.

– Man kan få en lungskada av vattnet. När ytskiktet av lungblåsans insida skadas så kan man få vätskeutträde till lungblåsorna, så att man får det vi kallar lungödem eller vätska på lungorna, säger narkosläkare Anders Gedin vid Falu lasarett.

Det har kallats torrdrunkning och på senare år sekundär drunkning. Det handlar om att man fått i sig vatten i samband med att man varit nära att drunkna, vatten som kan göra en person allvarligt sjuk. Det gäller att vara vaksam i minst ett dygn efter att olyckan har hänt, för att se hur kroppen reagerar.

– Har en person fått ett antal kallsupar behöver man kontrollera den här personen ganska noggrant kommande dygn för att vara uppmärksam på nytillkomna andningsbesvär och allmäntillståndet, säger Anders Gedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.