Studentbudgeten är knaper, det menar Uppsala studentkår.

Drygt 500 kronor back för Uppsalastudenten

Publicerad

Trots ett studiemedel på 9904 kronor går Uppsalastudenten back med 535 kronor varje månad, det menar Uppsala studentkår.

Studentkåren har beräknat Uppsalastudenters genomsnittliga utgifter och kommit fram till att de går back med 535 kronor varje månad. Vilket innebär att studenterna i Uppsala har en sämre ekonomi än studenter i övriga delar av landet. Enligt Sveriges förenade studentkårers uträkningar går den genomsnittlige studenten nämligen back med 202 kronor varje månad.

– Det beror på högre boendekostnader, förklarar Uppsala studentkårs ordförande Caisa Lycken.

Jobbar extra vid sidan av studierna

På Ekonomikum är det trångt i korridorerna och bland studenterna går åsikterna isär om huruvida studiemedlet räcker till eller inte.

– Det är lite knapert. Jag skulle gärna se att det höjdes, säger Hanna Turesson som pluggar medie- och kommunikationsvetenskap.

Systemvetarstudenten Erik Kellgren tycker däremot att han klarar sig bra.

– Men jag har också ett jobb vid sidan av.

Bättre i Sverige än utomlands

Jämfört med många andra länder är det svenska studiemedlet, med 7088 kronor i lån och 2816 kronor i bidrag, relativt högt.

– Men bara för att andra har det sämre betyder det inte att vi som studenter här inte kan gå back, konstaterar Caisa Lycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.