Dyrt med djur nära vargen

Uppdaterad
Publicerad

Rovdjursangrepp kan vara kostsamma – men att förebygga angrepp är också dyrt.

Nu föreslår forskare att bönder ska få ersättning om de har djur i rovdjurstäta områden.

Sedan 2011 har i snitt 1,5 miljoner kronor per år betalats ut till lantbrukare som fått djur skadade eller dödade av rovdjur. Nu har även de indirekta kostnaderna för rovdjursangrepp utretts vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

19 500 kr i merkostnad

Fårbönder som varit med om angrepp har i genomsnitt 19 500 kronor i merkostnader per år, skriver fyra forskare vid SLU i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

VARGATTACK I UPPLAND

Men även för bönder som inte utsatts, men har djur i rovdjurtäta områden, stiger kostnaderna. För en fårbonde stiger de i snitt med 6 700 kronor per år, visar en SLU-enkät till lantbrukare med djurhållning.

Föreslår schablonersättning

-Alla underhåller sina stängsel. Men de som bor i rovdjurstäta områden får lägga ner mer arbete på att underhålla stängsel och att ta in djuren på natten, säger Katarina Elofsson, docent vid institutionen för ekonomi på SLU, till TT.

Inte bara det förebyggande arbetet kostar – djuren mjölkar mindre, får färre ungar och producerar mindre kött.

Forskarna föreslår att en schablonersättning, baserat på antal djur, ska gå ut till angreppsdrabbade bönder och bönder med djur i rovdjurstäta områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VARGATTACK I UPPLAND

Mer i ämnet