Sigtunabon Jonas Eriksson laddar upp inför sommarens utmaningar i EM – med knattefotboll på hemmaplan. Foto: SVT/TT

EM-domaren som laddar med knattefotboll

Uppdaterad
Publicerad

Snart dömer Jonas Eriksson fotbolls-EM. I Sigtuna är utmaningen en annan.

När en av världens mest erkända fotbollsdomare, sigtunabon Jonas Eriksson laddar upp inför EM i Frankrike så gör han det på hemmaplan – med knattefotboll. Digniteten är förståss mindre och utmaningen, att döma en skolturnering i Sigtuna lite lättare, men han har minst lika roligt.

– Det är kul att döma lite annat fotboll än jag är van vid, sen vet jag att det är uppskattat. När jag själv gick i skolan och spelade fotboll kan jag inte minnas att vi ens hade någon domare, säger Jonas Eriksson.

Dömer i fotbolls-EM

Det är i dom stora fotbollssammanhangen han synts mest. Nyligen dömde han finalen i Europa league och snart ska han åka till EM i Frankrike för att hålla världsberömda spelare i tukt och förmaning. På Väringaskolans konstgräsplan ser det lite annorlunda ut.

– I EM går det fort, det är svårt att bedöma och det finns 32 kameror som gör att varje beslut kan nagelfaras. Att döma ungdomsfotboll är inte lika förutsägbart var bollen skall hamna eller vem som gör illa sig, säger Jonas Eriksson.

Färre filmningar på plan

Och det blir schystare spel på fotbollsplanen när just Jonas Eriksson dömer, intygar spelarna som tycker det är coolt med en så meriterad domare.

– Då blir det mer på riktigt och ingen vågar filma, säger Albin Flink och Lucas Lindqvist, båda elever på Väringaskolan

– Kan du ta med dig någonting härifrån till EM?

– Egentligen inte, men bara att hålla huvudet igång gör att jag blir bättre när det blir skarpt läge, säger Jonas Eriksson och blåser igång ännu en match i ett soldränkt Sigtuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.