Lasarettet i Enköping har utbildat all sin personal i de sju diskrimineringsgrunderna. Foto: TT

Enköpings lasarett först med hbtq-certifiering

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen blev Lasarettet i Enköping först i världen med en fullständig hbtq-certifiering. Under en ceremonin mottog de certifikatet som är en tydlig markering för att alla är välkomna oavsett vem man är.

– En hbtq-certifiering bidrar självklart att hbtq-personer kan känna sig välkomna och inkluderade. På köpet har det visat sig att certifieringen ger ett bättre arbetsklimat. Allt vi gör mot diskriminering och fördomar är bra för oss alla, både besökare och medarbetare, säger landstingsrådet Vivianne Macdisi (S), i ett pressmeddelande.

All personal har utbildats

Arbetet kring certifieringen påbörjades 2013, och sedan dess har alla medarbetare vid lasarettet genomgått en 20 timmar lång utbildning. Den tar bland annat upp de sju diskrimineringsgrunderna.

– Vi har alla fördomar, utan att vi tänker på det. Utbildningen hjälper oss att bli medvetna om normerna som styr och att få ett vidgat synsätt, så att vi inte slentrianmässigt beter oss på ett exkluderande sätt, säger förvaltningsdirektör Eva Telne.

Startskottet för att bli ännu bättre

Förutom personalkostander så har insatsen kostat omkring 1,5 miljoner kronor.

– Det är roligt att vi ligger i framkant med certifieringen, men vi kommer inte att slå oss till ro med den. Det finns mycket mer vi kan göra för att bli bättre på likabehandlingsfrågor. Det här är en start, säger Eva Telne.

De sju diskrimineringsgrunderna

  • kön
  • etnisk tillhörighet
  • religion eller annan trosuppfattning
  • könsidentitet eller könsuttryck
  • funktionsnedsättning
  • sexuell läggning
  • ålder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.