Enköpingsduell kan avgöra Elitloppet

Publicerad

Det kan bli en Enköpingsduell som avgör Elitloppet på söndag.

Lärjungen mot läromästaren – Daniel Redén mot Stefan Melander.

– Stefan Melanders Nuncio är storfavorit, många menar att han redan vunnit. Men mina hästar är i bra form och båda kommer med flera raka segrar, säger Daniel Redén.

Det är verkligen lärjungen mot läromästaren.

Daniel Redén har jobbat hos Stefan Melander under ett 15-tal år, och mycket av den kunskap han besitter har han fått genom hårt arbete på Stefan Melanders och Katarinas Lundströms travcamp i Tillinge utanför Enköping.

– Jag är upplärd på ett bra sätt. Jag följer Stefan Melanders skola, säger Daniel Redén när SVT Nyheter Uppsala träffar honom på hans anläggning utanför Örsundsbro två dagar innan Elitloppet.

Vill ta över tronen

Stefan Melander har storsegrar i världslopp som Elitloppet, Prix d’Amérique och Hambeltonian.

Riktigt de meriterna har inte Daniel Redén än, men visst drömmer 36-åringen om att peta ned Stefan Melander från tronen. Frågan är om det händer redan i helgen.

– Ja det får vi se. Han har otroliga hästar, men det har vi också. Vi kämpar på så får vi se vad som händer.

Fyra Enköpingshästar till start

Enköping har fyra hästar med i ett av världens största travlopp. Stefan Melanders storfavorit Nuncio och Volstead. Daniel Redén har Call Me Keeper och Propulsion.

Hur kommer det sig att ni är så bra?

– Vi har haft tur och hittat rätt hästar. Men det är många som vill vara med på det här loppet så därför är det extra stort att lilla Enköping har fyra hästar med.

”Seger betyder allt”

En seger skulle betyda otroligt mycket för Daniel Redén. Ekonomiskt naturligtvis, men inte minst sportsligt.

– Det skulle betyda allt. Det är ju ett av världens största travlopp och det här är det loppet jag allra helst vill vinna. Jag har ju inte hållit på så länge, många gamla kämpar har ju varit med ett tag. Jag är förhoppningsvis på väg upp och en seger skulle betyda otroligt mycket, men det kan jag bara drömma om. Nu tar vi en dag i taget.

Stefan Melander kommer själv att köra en av sina hästar, Volstead, under Elitloppet. Daniel Redén väljer att låta andra köra sina hästar.

Vad är nervösast – stå vid sidan av eller köra själv?

– Absolut att stå vid sidan, då märker man allt runt omkring. När man kör är man helt fokuserad på loppet.

Nuncio – Tarzans drömhäst

Oavsett hur det går på söndag så är Stefan Melander helt nöjd med sin stjärna Nuncio. Han kallar honom sin drömhäst.

Stefan Melander köpte in stjärnhästen för 50.000 kronor på en auktion i USA. Ingen trodde riktigt på att Nuncio hade det där extra.

Drygt 4 år senare har Nuncio sprungit in 18 miljoner kronor till Stefan Melander.

– Skulle nån komma och säga till mig ”Du får 100 miljoner för honom” så skulle jag aldrig sälja honom. Inte ens för flera miljarder. Han kommer alltid att få vara här så länge han lever. När han lägger av då lägger nog jag av också, det tror jag, säger Stefan Melander till tv-sportens reporter Bengt Lagergren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.