Nu är antennen på plats. Foto: SVT

Enormt antennbyte i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

En fyra ton tung antenn kom på plats 225 meter upp i luften med hjälp av en specialhelikopter. SVT Nyheter Uppsala var på plats.

Det är en antenn i den 225 meter höga masten som nu ska bytas ut. Enligt Teracom, som äger och ansvarar för själva sändningsstationen, genomför man bytet eftersom att den gamla antennen börjar bli sliten. Bytet sker bara var trettionde år.

För att få bort den gamla antennen och sätta den nya på plats, används en specialhelikopter. Den är byggd för att klara av extremt tunga lyft, något som kan behövas eftersom antennen väger fyra ton. Den är specialinkallad för detta ändamål.

På plats finns både media och allmänt nyfikna. Och för tillfället ligger den tontunga masten på backen, i väntan på att lyftas flera hundar meter upp.

Avbröts under gårdagen

Insatsen var inplanerad att göras under gårdagen, men på grund av väderförhållandena var det tvunget att avbrytas. I dag säger de ansvariga att förutsättningarna ser bättre ut.

Säkerheten är på platsen rigörös och planeringen är långt gången.

Experter från både Sverige, Norge och Tyskland kommer att vara på plats för att delta i arbetet. SVT Nyheter Uppsala sänder live.

Vid 09:21 var det första lyftet gjort, då den fyra ton tunga antennens fundament lyftes på plats. Den gamla antennen lyftes samtidigt ned för att göra plats åt den nya. Vidare förbereds nu det slutgiltiga skedet av antennbytet.

Antennen sänder ut tv till i princip hela länet.

09:56. Arbetsteamet på plats förbereder nu det andra lyftet. Den nya antennens fundement måste säkras. Det andra lyftet väntas inom kort.

Det andra lyftet påbörjades vid klockan 10:00.

Vid 10:15 var den nya antennen på plats. Teknikerna påbörjade fästningen av antennen uppe i mastens topp och den norska specialhelikoptern, kallad superpuma, landande. Helikoptern har en lyftkapacitet på omkring 4 ton och används vanligtvis till sjöräddningsinsatser.

Arbetet ska enligt experterna på plats ha gått enligt planen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.