Ett års väntan på betyg – institution anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala studentkår har anmält en institution vid Uppsala universitet efter att ett tiotal studenter efter snart ett år inte har fått sina betyg.

Studenterna lämnade in sina examensarbeten på institutionen för immunologi, genetik och patologi under våren 2015. Ett tiotal väntar fortfarande på återkoppling och betyg, trots att studenter har rätt att få examinationer rättade och betygsatta inom 25 dagar. Uppsala studentkår har därför valt att anmäla institutionen till Universitetskanslersämbetet, UKÄ.

– Det här är första gången som Uppsala studentkår gör en anmälan mot en institution. Det mest vanliga är att en enskild student anmäler någon felaktighet, säger Emma van Aller som är studiebevakare på kåren.

Hon menar att det är systematiska problem som inte har gått att lösa på individbasis.

Vill ha genomlysning

Det började med att Emma van Aller blev kontaktad av enstaka studenter under hösten. De blev inte beviljade CSN och vissa riskerade att bli av med sina bostäder eftersom de inte hade fått alla betyg från föregående termin. Sedan började allt fler studenter att höra av sig.

– När det uppdagades att det var flera studenter som inte hade fått sina betyg insåg vi att vi måste göra något. Jag valde att anmäla till UKÄ för en riktig genomlysning så att man kan komma tillrätta med de problem som finns, berättar Emma van Aller.

Studenterna vittnade om att det var svårt att få kontakt med ansvariga på institutionen för immunologi, genetik och patologi. När Emma van Aller försökte märkte även hon hur svårt det var att få kontakt.

– Kursutvärderingar ska göras och skrivas ihop till en rapport från institutionen, men det har inte skett.

Utbytesstudenter hårt drabbade

Majoriteten av de berörda studenterna är från länder utanför EU- och EES-länder.

– De kan behöva betygen för att ansöka om uppehållstillstånd för fortsatta studier till exempel.

Hon menar att problemen kan gå längre bakåt i tiden och tror även att det finns ett stort mörkertal.

– När tio studenter på ett program med max 40 platser hör av sig, då är det ju illa, säger hon.

Läs mer: Karin Forsberg Nilsson, prefekt på institutionen för immunologi, genetik och patologi, svarar på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.