Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Liwång, docent vid Försvarshögskolan, säger att Rysslands ökade behov av kameror kan ha koppling till stöldvågen i Sverige. Foto: SVT

Experten: Kan finnas koppling mellan stulna fartkameror och ryska drönare

Uppdaterad
Publicerad

Stulna svenska fartkameror kan hamna i ryska drönare efter att ha passerat internationella stöldligor. Det menar Hans Liwång, docent i försvarssystem på Försvarshögskolan.

– Rysslands ökade behov har skapat en svart marknad, säger han.

Efter sommaren har omkring 200 fartkameror runt om i landet brutits upp och länsats på teknologi, enligt polisen. Bara i Uppland med omnejd är det ett 80-tal som drabbats, där varje kostar cirka 250 000 kronor att ersätta.

Aftonbladet har uppmärksammat möjligheten att kameror från svenska fartkameror skulle kunna användas i ryska drönare. Tidningen skriver även att Säkerhetspolisen känner till uppgifterna, vilket också polisen i Uppland gör.

– Jag ser det som ett ”internetrykte”, inte en av teorierna som utredarna hos oss undersöker, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisen.

”Indirekta kopplingen fullt möjlig”

Hans Liwång, docent i försvarssystem på Försvarshögskolan, menar dock att det kan finnas en koppling – om än på längre sikt.

– Det har gått för kort tid för att kamerorna som stulits redan letat sig hela vägen till Ryssland. Däremot är den indirekta kopplingen fullt möjlig, att stöldligor reagerar på vad som är lätt att sälja, säger han.

I klippet ovan utvecklar han kopplingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.