Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Sofia Hansdotter, expert på fastighetsutveckling vid Sveriges Allmännytta, säger om varför nya hyresrätter ofta har dyr hyra. Foto: SVT

Experten: Så kan nya hyresrätter bli billigare

Publicerad

Från att det har byggts mycket hyresrätter under många år i Uppsala län har byggtakten stannat av. Men hur ser det ut med byggandet nu och vad kan man göra för att få ned kostnaderna för att hyra nyproducerade lägenheter?

Mellan 2015 och 2018 byggdes det uppåt 700 hyreslägenheter per år i Uppsala län. Nu är den siffran nere på cirka 80 stycken per år, enligt branschorganisationen Sveriges Allmännytta. Det är en intresseorganisation som företräder över 300 kommunala och privata bostadsföretag över hela landet.

– Vi ser att byggandet avtar framöver nu, säger Sofia Hansdotter, expert på fastighetsutveckling vid Sveriges Allmännytta.

I klippet: Experten svarar på varför de nya hyresrätterna är dyra att hyra och hur man kan få ned kostnaderna.

Nybyggda hyresrätter Uppsala län

2015-2018 byggdes det cirka 500-700 nya hyreslägenheter per år i Uppsala län.

2018-2023 låg den siffran på cirka 300 lägenheter per år.

Nu planeras det för cirka 80 stycken det närmaste året.

Det statliga investeringsstödet för hyresbostäder avvecklades vid årsskiftet 2021/22 och har gjort det dyrare att bygga.

Källa: Bransch- och intresseorganisation Sveriges Allmännytta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.