Foto: SVT

Få har koll på den kommande mönstringen

Uppdaterad
Publicerad

Under denna månad dimper de första nya mönstringsbreven ner på dörrmattan hos tusentals länsbaserade ungdomar. Få koll på hur mönstringen fungerar — efter sju år utan värnplikt.

Sedan regeringen återaktiverade värnplikten i mars gäller i år obligatorisk mönstring för omkring 90 000 svenskar som är födda 1999. I slutet av april och i början på maj väntas de länsbaserade ungdomarna få det så kallade beredskapsunderlaget skickat till sig.

Läs mer: Snart dags för mönstring

I breven uppmanas man att svara på ett webbformulär, och ge uppgifter om sin hälsa, fysik, skolgång och inställning till värnplikten. Den som inte fyller i formuläret efter 14 dagar kan drabbas av böter.

Skyldighet

Skyldigheten att genomgå mönstring gäller från 1 juli 2017 och skyldigheten att genomföra grundutbildning med värnplikt gäller från 1 januari 2018.

Mönstringen kommer att ske med start i oktober i Kristianstad och Stockholm. Av de 90 000 som ska svara på webbformuläret kallas bara 5 000 fysiskt. Webbformuläret är tänkt att fungera som en första gallring, med frågor som bland annat handlar om sängvätning, alkoholvanor, sjukdomar, mobbning och inställning till auktoriteter.

Frivillig mönstring

Förutom de som mönstrar via det så kallade beredskapsunderlaget kommer 8 000 ungdomar också mönstra från den frivilliga rekryteringen.

– Informationen i breven vi skickar ut är tillräckligt tydlig för att man ska förstå att det här är allvarligt, och vitet är ju en del av det. Om man inte förstår det själv finns förhoppningsvis en klok mamma eller pappa som förstår att det här måste fyllas i, säger Bengt Forssén, avdelningschef på Rekryteringsmyndigheten.

TT: Kan det bli så att man tvingas mönstra även om man inte vill?

– Nej. Man behöver inte försöka fuska bort sig. Fyller man i att man inte är intresserad så är risken väldigt liten att man kallas till mönstringen. Vi kan ju kalla in vem som helst i den här årskullen, men jag tycker att det är ganska tydliga signaler från politiken att det här ska bygga på frivillighet och intresse.

Fakta: Mönstringen

5 000 ungdomar kommer att kallas till mönstring via det så kallade beredskapsunderlaget, ett 60-tal frågor som fylls i via ett webbformulär. Beredskapsunderlaget är obligatoriskt att fylla i. Fylls det inte i inom 14 dagar från att det skickats ut kommer en påminnelse. Rekryteringsmyndigheten kan utfärda böter i ett senare skede.

8 000 ungdomar kommer mönstra via den frivilliga rekryteringen.

Rekryteringsmyndigheten räknar med att mönstra totalt 13 000 personer för att fylla 4 000 utbildningsplatser.

Mönstringen sker i Kristianstad och Stockholm med start i oktober.

Den första värnpliktsutbildningen kommer genomföras sommaren 2018, och vara 9 eller 11 månader.

Årskullen 1999 består av drygt 95 000 personer, men vissa har sorterats bort på förhand på grund av exempelvis utlandsboende eller olika typer av sjukdomar.

Källa: Rekryteringsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.