Foto: SVT

Färre allmännyttiga bostäder slår hårt mot unga

Uppdaterad
Publicerad

Antalet allmännyttiga bostäder har på de senaste fem åren minskat, samtidigt som invånarantalet i länet ökat. Något som ofta drabbar nyinflyttade, inte sällan unga och studenter, som inte har några ködagar eller möjlighet att köpa en bostad.

21-åriga Sara Lind flyttade till Uppsala från Göteborg vid årsskiftet för att studera. Men glädjen över att ha blivit antagen på sjuksköterskeprogrammet byttes snabbt ut mot en oro inför boendesituationen.

– Just nu bor jag i en etta och hyr i andrahand. Kontraktet är på två månader, så jag måste flytta ut om en månad, säger studenten Sara Lind.

#BOSTADSÖKES

Påverkar studierna

Förhoppningen är att Sara ska hitta ytterligare ett korttidskontrakt. Detta då det hon vet att förstahands- eller långtidskontrakt är svåra att komma över.

– Det är jättesvårt. Och det påverkar studierna. Det har gjort början nu här jobbigare då det liksom inte blir en så rolig start på ens egna självständiga liv, säger hon.

Färre bostäder inom allmännyttan

Sara Lind är en av dem över 20.000 personerna som under de senaste fem åren flyttat till Uppsala län. En siffra som går att jämföra med att ett helt nytt Östhammars kommun skulle ploppa upp inom länsgränserna. Men samtidigt har antalet allmännyttiga bostäder minskat under samma tid, vilket enligt forskaren Tapio Salonen skapat hål i marknaden.

– Allmännyttan har historiskt sett haft en central roll i bostadsförsörjningen i Sverige. I dag är det omkring var annan hyresgäst som bor i allmännyttiga bostäder – 800.000 personer. Men på grund av en tid av mer förvaltning än byggande är det nu ett stort behov av så kallad ingångslägenheter. Etableringsboenden, alltså ens första boende för unga och icke etablerade, säger forskaren Tapio Salonen vid Malmö högskola.

Studenter får det svårt

Sara Linds situation är inte unik, för till Uppsalas omkring 45.000 registrerade studenter finns det idag bara omkring 13.000 studentbostäder. Och lösningen på problemet är enligt Tapio Salonen ett ökat bostadsbyggande, samtidigt som bland annat bostadsbidraget måste ses över, för görs ingenting – kommer situationen inte förändras på sikt.

– Många privata bolag tjänar ju på att vänta, då det driver upp hyrorna. Men om allmännyttan skulle gå in och bygga så måste de andra bolagen följa efter, säger han.

700 000 bostäder behövs

Vad behövs för att allmännyttan ska fungera som den är tänkt; bostad för alla?

– Boverket har räknat ut att det saknas omkring 700.000 bostäder till 2025, så det krävs som nämnt ett ökat bostadsbyggande men även att man ser över de regler som gäller idag – så att de som idag inte har råd, ska kunna ha råd, säger Tapio Salonen.

Risk för korttid utbildningen ut

Med sina tre månaders kötid vet Sara Lind mycket väl om att hennes chanser att få ett studentrum i princip är obefintliga, i alla fall några år framöver. Vilket skulle kunna innebära att hon är tvungen att hoppa runt på korttidskontrakt hela utbildningstiden ut.

– Jag tycker inte det ska vara meningen att man ska veta flera år innan var man ska plugga, utan istället ska man fokusera på vad man ska plugga. Jag vet många som väljer att plugga på sin hemort för att de vet att de får boende där, även om de egentligen vill plugga någon annanstans eller något annat. Men då kan det vara så att det de egentligen vill plugga ligger i en stad som har jättelånga köer elller höga hyror, säger studenten Sara Lind.

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Hur upplever du bostadsmarknaden?

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet