För Mattias Brodin, som är nykter narkoman, kan morfin trigga igång hans missbruk. Foto: SVT

Fick morfin trots att han bad om att slippa

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Uppsalabon Mattias Brodin uttryckligen bad om att slippa få morfin när han skulle opereras på Enköpings lasarett, visade det sig efter operationen att han ändå fått det. Något som han menar kunde ha fått riktigt allvarliga konsekvenser.

Uppsalabon Mattias Brodin är besviken och arg. För två veckor sedan opererades han för gallstensbesvär på Enköpings lasarett och eftersom att han är nykter narkoman bad han att slippa få morfin.

– Jag la av med droger för fyra år sedan och i dag är min vardag inte längre en kamp. Men det gäller för mig att hålla koll och vara på min vakt på sådant som kan verka triggande, som exempelvis mediciner.

Skrevs in i journalen

Morfin är just en sådan medicin som kan trigga en narkoman och sjuksköterskorna sa åt Mattias Brodin att det var bra att han kom med informationen.

– De dubbelkollade med narkossköterskan och skrev in det i journalen. Det kändes verkligen som att de tog mig på allvar. Och eftersom att jag är före detta sprutnarkoman frågade sköterskan om det kändes jobbigt när hon satte kanylen.

Men när Mattias Brodin vaknade upp efter operationen kände han att något var fel.

– Jag var alldeles snurrig i skallen och när jag sträckte mig efter journalen som låg vid sidan av sängen så såg jag mycket riktigt att de gett mig morfin.

Det kan ju finnas en medicinsk förklaring till att du fick morfin, vad tänker du kring det?

– Det har jag full förståelse för, men då tycker jag att de kunde förberett mig på det.

Beroendeframkallande läkemedel

När det var dags att lämna sjukhuset upptäckte Mattias Brodin att han även fått Tramadol utskrivet. Ett smärtstillande preparat som beskrivs som beroendeframkallande.

– Då bad jag att läkaren skulle ta bort det, för jag litar inte helt på mig själv. Därför ville jag bara ta Panodil. Läkaren sa att han skulle ta bort receptet, men när jag kom till apoteket så låg receptet ändå kvar.

”Något har gått fel”

Torgny Nordén är medicinskt ledningsansvarig på kirurgiskt centrum på Enköpings lasarett och han säger att det är beklagligt att Mattias Brodin upplever att hans önskemål inte har tagits hänsyn till. 

– Det är sorgligt och det är klart att här har det skett något som inte är i patientens bästa intresse.

Mattias Brodin säger att han kommer att anmäla sjukhuset och det är något som Torgny Nordén uppmuntrar.

– Det är bra, för vi är blinda för fel vi inte vet om. När vi får in en avvikelseanmälan kan vi hantera det systematiskt. Jag ser gärna att vi gör en händelseanalys av det här.

– Man måste kunna lita på att det budskap man framför blir taget på allvar. Det gäller inte bara missbruk, utan kan röra sig om andra saker också.

När det gäller frågan varför receptet inte togs bort på Mattias begäran säger han att det kan ha tekniska förklaringar, men han är kritisk till att preparatet skrevs ut från första början.

– Man ska man undvika att skriva ut Tramadol till en patient som haft ett beroende.

Fråga om liv och död

Mattias Brodin är besviken över hur Enköpings lasarett hanterat hans önskemål och han tycker inte att de tar beroendesjukdomar på allvar.

– Allting har kretsat kring droger i mitt liv, fram tills för fyra år sedan när jag sökte behandling. För mig är det här en livslång och dödlig sjukdom som jag måste hålla i schack, då kan ett sådant här misstag vara skillnaden mellan liv och död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.