Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Karlsson och Johan Hellgren, skyddsjägare i Sigtuna, spårar trafikskadade djur. Foto: Mats Hedström/SVT

Fler djur blir påkörda: ”Snön trycker ut dem på vägarna”

Uppdaterad
Publicerad

Den mörka trenden med viltolyckor på vägarna fortsätter. För under 2023 ökade antalet djur som skadas eller dör i kollisioner med bilar på vägarna i Uppsala län.

– Snön trycker ut djuren på vägarna. Och där är trafiken intensiv, säger Erik Karlsson, skyddsjägare i Sigtuna kommun.

Trafikverket arbetar med faunapassager och framhåller vikten av viltstängsel. Men statistiken skvallrar om att mycket återstår att göra.

För när statistiken för 2023 är klar visar siffrorna att fler djur kördes på i Uppsala län än under fjolåret jämfört med 2022 – 3700 mot 3300.

Och även om det totala antalet påkörda djur i Stockholms län minskade totalt, från knappt 5500 2022 till knappt 5400 i fjol – så ökade antalet påkörda vildsvin: från 557 till 572.

I klippet: Så förklarar skyddsjägarna i Sigtuna viltolyckorna.

Så undviker du viltolyckor

Trafikverket har tre viktiga råd till bilförare om hur de undviker viltolyckor:

• Hastigheten påverkar upptäcktsrisken. Att hålla hastigheten ökar möjligheten att upptäcka vilt på vägen och att hinna reagera i tid.

• Var vaksam. Håll ögonen på vägområdet och sök av vägkanterna med blicken. Var särskilt vaksam i skymning och gryning och när landskapet ändras, till exempel i övergångar mellan skog och öppen mark. Fokus på vägen och sidoområdet, inte på telefonen.

• Respektera viltvarningsskyltar, de finns där av en anledning.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.