Fler nedprioriterade larm på grund av resursbrist

Uppdaterad
Publicerad

Polislarm som bortses ifrån blir allt fler. Detta på grund av resursbrist. Det visar en sammanställning som nyhetsbyrån Siren har gjort.

På ett år har antalet polisutryckningar i Uppsala län som bortsetts ifrån på grund av resursbrist ökat från 7 till 37 stycken. Det visar en sammanställning som nyhetsbyrån Siren gjort.

– Jag vågar inte ge någon förklaring eftersom siffrorna kommer från vårt ärendesystem och inte är till för att granskas statistiskt på nationell nivå, säger Lars Heimbrand, samordnare för den nya organisationen för ledningscentralerna, till Nyhetsbyrån Siren.

I juli förra året inkom 5315 larm till polisen i Uppsala län. 7 av dem prioriterades ned på grund av resursbrist. I juli i år var siffran upp på 37 av 5735. Men hur allvarlig situationen är kan inte polisen svara på.

– Viktigt att säga är också att bara för att en händelserapport kodats som resursbrist betyder det inte att polisen inte gjort något. Det kan vara så att en patrull åker på ärendet lite senare, säger polismästare Lars Heimbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.