Börje Wennberg (S) är med på listan över politiker vars lösenord hackats.

Flera Uppsalapolitiker hackade

Uppdaterad
Publicerad

Sju miljoner svenska konton är hackade. Däribland flera högt uppsatta politiker i Uppsala.

– Det lösenordet du pratar om använder jag i flera sammanhang, säger Börje Wennberg (S).

SVT Dold har under hösten kunnat avslöja att hackare på internet kommit över flera miljoner svenska lösenord. Genom att hacka företag och tjänster på nätet har de kunnat koppla ihop en lång rad e-postadresser med lösenord. Och eftersom många människor ofta använder samma lösenord till flera olika nättjänster är pusslet ganska lätt att lägga för den som vill. Plötsligt kan man genom en läcka i en filmstreamingsajt, komma vidare och få tillgång till privata molntjänster, bilder och privata dokument.

Se mer: Hela SVT Dolds granskning

SVT Dold – läckta lösenord

Lösenorden samlas i databaser som sedan läggs ut, gratis och offentligt, för alla som vet var de ska leta.

En av e-postadresserna som parats ihop med ett lösenord tillhör landstingsrådet Börje Wennberg (S). Vi träffade därför honom för att höra hur han ser på att ett lösenord kopplat till hans landstingsmejl, finns till allmän beskådan på nätet.

Flera kommunalråd hackade

Han är inte ensam bland Uppsalas politiker. Tre kommunalråd, Maria Gardfjell (MP), Mohamad Hassan (L) och Ilona Szatmari Waldau (V) har fått konton hackade.

Är du själv hackad? Rent statistiskt borde en stor del av er som läser det här vara  just det. SVT har därför skapat sajten dold.svt.se där du kan se om du är drabbad. Där kan du också få reda på via vilken internettjänst som lösenordet läckts från.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Dold – läckta lösenord

Mer i ämnet