Fönsterspanare enligt gammal julsed

Uppdaterad
Publicerad

I det lilla kustsamhället Öregrund har fönstertittande, alltså att spana in genom grannarnas fönster, blivit lite av en jultradition. Det är en sed med gamla anor.

– Man kan se Öregrund som en adventskalender där det ställs i ordning ett nytt fönster som blir en lucka, berättar en av initiativtagarna Eva Andersson.

Det är nionde året i rad som fönsteradventskalendern arrangeras i Öregrund. Hela samhället engagerar sig i att dekorera fönstren, alltifrån en förskola till privatpersoner och båtklubben ansvarar för fönsterluckor i år. De gamla gränderna och köpmanshusen utan trädgård mot gatan utgör kulissen.

Gammal sed

Faktum är att fönstertittandet har gamla anor berättar initiativtagarna Eva Andersson och Anna-Lena Lindgren Jorlin som velat knyta an sin adventskalender med traditionella seder.

– Öregrunds sjöfolk som var ute på de sju haven kom hem till jul med exotiska presenter. Då var det tradition att på julafton ställa upp dessa spännande föremål i sina upplysta fönster så att alla kunde se, berättar Eva Andersson.

Till trettonhelgen

– Just för att Öregrundsborna ska kunna ta hit sin släkt eller gå på en promenad under jul och titta när alla luckor är öppna kommer de stå kvar till och med trettonhelgen, säger Anna-Lena Lindgren Jorlin som varit med och arrangerat kalendern i samtliga nio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.