75 procent av Uppsala kommuns förskolor serverar frukost, men det är ingenting som föräldrar kan kräva, säger Gitt Näsberg, chef för kommunala förskolan i Uppsala kommun. Foto: TT

”Föräldrar kan inte kräva frukost på förskolan”

Uppdaterad
Publicerad

75 procent av förskolorna i Uppsala kommun serverar frukost till barnen.

Men det är ingenting som föräldrarna kan kräva, säger Gitt Näsberg, chef över kommunala förskolan i Uppsala.

I april i år blev Uppsala kommun anmälda till Skolinspektionen. Orsak: Fritids- och förskolebarn i Uppsala kommun serveras inte frukost, menade anmälaren. Men sedan anmälan skickades in har ingenting hänt, och nu kräver myndigheten att Uppsala kommun bemöter uppgifterna.

– Vi tolkar skollagen som att vi inte behöver servera frukost. Men det visar sig att de flesta förskolor i kommunens regi serverar frukost, säger Gitt Näsberg, chef över kommunala förskolan i Uppsala kommun.

Förskolan avgör

Men frukost på förskolan är ingenting som föräldrarna kan kräva, menar Gitt Näsberg.

– Det är inte så att föräldrar kan beställa frukost till sina barn. Utan det är förskolan som avgör utifrån förutsättningarna som finns.

Varför har ni inte agerat på anmälan till Skolinspektionen?

– Det är helt enkelt en miss, det är klart att vi ska agera. Det är ett sätt att utveckla vår verksamhet. Nu tittar vi över det här och ska lämna ett svar senast 2 september.

Överväger ni att införa frukostservering på alla kommunens förskolor?

– Vi har inte kommit till något sådant beslut. Vi tycker att vi möter det behov som finns. Jag håller nu på och tittar på hur det ser ut på förskolorna.

Olika behov

Strider inte det här mot kommunallagens likabehandlingsprincip?

– Det är upp till varje förkola att avgöra om det ska serveras frukost eller inte. Men enligt skollagen, som vi tolkar det, är vi inte skyldiga att servera frukost.

Du tycker inte att det är orättvist?

– Det är väldigt olika hur behoven ser ut. Utifrån det är det inte orättvist. Men är det en viktig fråga för föräldrarna, är det en viktig fråga för oss, tillägger Gitt Näsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.