Formel 1-bana i Enköping kan bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Christer Axelsson och Bosse Fallbrink har drömt om en motorbana i Enköping i 25 år. Nu kan drömmen bli verklighet.

– Ja, det är en stor milstople efter 25 år, säger Christer Axelsson. Han syftar på det tomtrör som visar var infarten till motorarenan ska ligga. Det här är det enda fysiska märket som finns på platsen, och det har tagit 25 år att få dit. Med det sagt kanske man bättre kan förstå förtjusningen över det knappt synliga röret i skogarna utanför Enköping.

– Vi har skrattat hela morgonen åt det där röret, att det har tagit 25 år att få på plats, säger Christer Axelsson.

På gång sedan 1990

Bosse Fallbrink och Christer Axelsson är gamla kompisar och började redan 1990 diskutera en motorbana. Men trots att man startade bolag redan 1993 har det gått trögt. Både detaljplan och miljöprövning har kostat pengar, och får bara tre år sen satte regeringen stopp för alla överklaganden. Och i år har man till slut även vunnit i miljöfrågan, efter att Högsta domstolen valt att inte pröva ärendet.

– Det är svårt att dra ett sånt här stort projekt framåt. Det är så många instanser som ska yttra sig i det här, och det har tagit alldeles för lång tid, säger Christer Axelsson.

Kontroversiell park

De vet att parken är kontroversiell i mångas ögon. Bullernivåer, miljöpåverkan, och farhågor om minskade boendevärden för grannar är saker som lyfts att många. Men det är också många som väntar på parken.

– Det kan vara kul, för det kanske kommer hit lite folk så det blir lite liv och rörelse. Det händer inte så mycket här, säger en Enköpingsbo.

Går allt som det ska kommer man ha tävlingar först i maj eller juni 2018. Tills dess får man nöja sig med det lilla röret som står i skogarna utanför Enköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.