Redan förra året påbörjade Forsfestivalen det hållbara arbetet. Foto: Forsfestivalen

Forsränningen är nu miljömärkt

Uppdaterad
Publicerad

På drygt en månad är det dags för Forsränningen – och årets upplaga har miljömärkts.

– Vi hoppas att valborg ska bli ett mer hållbart firande, säger projektledaren Felix Brunnstedt.

Valborg, eller Sista april, i Uppsala är synonymt med forsränning. För sedan 1975 har Uppsalas teknolog- och naturvetarkår arrangerat Forsränningen. Och redan dryga veckan innan laddar studenterna i Uppsala upp med Forsfestivalen. Nytt för i år är att hela arrangemanget nu är miljömärkt, någonting Ergo var först med att rapportera om.

– Valborg får ibland kritik att skräpa ner, därför vill vi nu dra vårt strå till stacken. Vi började redan förra året med att arbete mot en mer hållbar forsränning och nu bygger vi vidare på det, säger projektledaren Felix Brunnstedt.

Återanvänder flottarna

Miljömärkningen har utfärdats av stiftelsen Håll Sverige Rent. Och största fokusområdet för arrangören är miljömärkningen inom flottmaterial.

– Tidigare har flottarna förstörts, men nu kommer vi att återanvända dem. Men vi jobbar även med källsortering, tryckmaterial och återandvändning. Vi hoppas att Valborg ska bli ett mer hållbart firande.

Kan tappa miljömärkningen

Vad kommer miljömärkningen att göra?

Hela idén med märkningen är att man ska bli bättre för varje år som går, annars blir man av med märkningen. Det kan också bli så att man inte kan göra mer och då blir man också av med märkningen, men förhoppningsvis kan det här hålla i sig.

Vad ska ni göra för att inte folk ändå ska skräpa ner?

– Det här en gemensam insats. Alla måste hjälpas åt att påminna att vi inte ska skräpa ner, säger Felix Brunnstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.