Foto: TT

Forskade om LCHF – hotades

Uppdaterad
Publicerad

När Lisa Söderström skulle presentera sin doktorsavhandling gällande dieten LCHF fick väktare tillkallas. Redan innan disputationen hade nämligen Lisa fått ta emot en hel del hot och hat, och många ifrågasatte hennes resultat.

Ett högt energiintag från fett i maten under medelåldern samt i äldre åldrar kan leda till framtida risk för undernäring. Det var något som doktoranden Lisa Söderström hade kommit fram till i sin forskning. Studien var kopplad till Uppsala universitet och dagen för disputation, som var tänkt att hållas i Västerås, närmade sig.

Hat och hot

När det bara var några dagar kvar till presentation såg Lisa Söderström att kommentarer hade börjat hopa sig på nätet. Vilket Sveriges Radio rapporterat om.

– Jag var djävulens advokat och jag var köpt av sockerindustrin och av KI och våra resultat var falska. En massa kommentarer som var tagna ur luften kändes det som, säger doktoranden Lisa Söderström till radion.

Lisa Söderström valde då att berätta för hennes chef att något var i görningen. Och i samråd valde de och universitetet att ta in vakter, som skulle hålla ordning under disputationen.

– Då tyckte han ändå att vi skulle ha säkerhetspersonal närvarande hela tiden om det skulle uppstå någon konflikt, eftersom på internet hade folk skrivit att disputationen äger rum den här tiden på den här platsen och det vore bra om folk kom dit och opponerade sig och kunde sätta mig tillrätta, säger Lisa Söderholm till Sveriges Radio.

Storm av kommentarer

Varför folk reagerade så starkt vet Lisa fortfarande inte.

– Jag skrev att det var intressanta resultat med tanke på de dieter som förekommer och som innehåller en hög andel fett.

Men det räckte tydligen för att väcka en storm av kommentarer. Lisas avhandlingen kallades bland annat för falsk och full av myter och snedvinklingar. Och skribenterna ansåg att forskningen borde anmälas eftersom resultaten var fabricerade och att Lisa Söderström borde vara försiktig och inte att uttala sig om sin oseriösa forskning.

– Att fokus skulle bli på det här på min stora dag, det var inte det min avhandling handlade om, så det tyckte jag var jättetråkigt.

Resultaten i studien gäller enbart underviktiga eller normalviktiga personer (BMI under 25). En teori om varför detta inte gäller överviktiga är att ett högt BMI har en sådan stark skyddande effekt mot undernäring.

Forskningen

Lisa Söderström anser att det finns anledning att se över mängden fett i maten samt vilken typ av fettrika livsmedel som medelålders och äldre konsumerar. Det är speciellt livsmedel med ett högt innehåll av mättat- och enkelomättat fett – t.ex. helfet ost, smör till bröd, fet grädde, bullar och kakor – som ökar risken för undernäring.

Avhandlingen visar även att nattfastan, det vill säga tiden mellan sista målet på kvällen och första morgonen därpå, inte bör överstiga 11 timmar hos äldre. De personer som har en längre nattfasta än 11 timmar har 67 procent ökad risk för undernäring. Äldre individer bör även äta minst fyra gånger om dagen, då de individer som äter tre eller färre gånger om dagen har en tre gånger ökad risk för undernäring.

– Förhoppningsvis kan kunskapen från studien vara ett stöd för vård-och omsorgspersonalen i deras arbete med att minska nattfastan och öka antalet måltider för äldre med risk för undernäring. Första steget är dock att hitta de äldre som har risk för undernäring. Att screena samtliga patienter 65 år och äldre som skrivs in på sjukhus borde därför göras rutinmässigt.

Hot mot vetenskapen

Att reaktionerna skulle bli så starka hade Lisa ingen aning om. Och hon tror dessutom att fenomenet att kritisera forskning, helt okritiskt och så hätskt kan bli ett problem i framtiden.

– Det tror jag verkligen är ett hot mot den vetenskapliga forskningen, säger hon till radion.

Disputationen gick i slutändan bra och Lisa Söderström är nu nybliven doktor i medicinsk vetenskap vid Uppsala universitet.

Avhandlingen heter ”Nutritional Screening of Older Adults. Risk Factors for and Consequences of Malnutrition” och presenterades som nämnt vid Uppsala universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.