Arkeologen Emelie Sunding var med när stenen hittades. Foto: Upplands museet/Emelie Sunding

Försvunnen runsten hittades vid Hagby kyrka

Uppdaterad
Publicerad

Varje gång arbeten ska utföras vid en fornlämning måste en arkeolog vara med för att övervaka processen. Normalt sett hittar man ingenting stort, men igår så blev det jackpott för Upplandsmuseets Emelie Sunding. ”Det här är verkligen jättestort” konstaterar hon.

Under måndagen pågick grävarbeten ute vid Hagby kyrka, som ligger längs med väg 55 mellan Örsundsbro och Ramstalund. Kyrkan ska nämligen få en åskledare och den måste ner i marken. Men man hade inte hunnit gräva så länge innan man gjorde ett oväntat fynd.

– Några decimeter under marken låg en runsten som varit försvunnen sedan 1800-talet, berättar Emelie Sunding som är arkeolog på Upplandsmuseet.

Inte vilken dag som helst på jobbet

Hon var på plats för att genomföra en så kallad schaktningsövervakning. Så fort det utförs arbeten vid fornlämningar behöver nämligen en arkeolog vara på plats för att hålla utkik om eventuella nya lämningar skulle dyka upp.

– Vi har gjort en hel del sådana vid kyrkor runt om i Uppland det senaste året, men hitintills har vi mest hittat grundmurar och målade putsfragment.

Gårdagen var alltså inte vilken dag som helst på jobbet.

– Ja, det är inte varje dag man hittar en nästan hel runsten. Men sen skulle du sett runologen (runexperten) som kom hit från runverket på Riksantikvarieämbetet, han var alldeles till sig av lycka!

Kyrkan har fått lyckönskningar

Kyrkoherden vid Hagby kyrka, Johan Lautmann, berättar att han först tyckte att det kändes jobbigt att arkeologer var tvungna att vara med när de skulle gräva ner åskledaren.

– Åh nej, det kommer att försena arbetet, tänkte jag.

När det stora fyndet gjordes ändrades dock hans uppfattning snabbt.

– Ja, det här är ju fantastiskt, säger Johan Lautmann som även berättar att kyrkan fått ta emot ett flertal lyckönskningar sedan nyheten om stenen kom ut.

Borttappad på nära håll

Runstenen som påträffades är inte okänd, snarare kan man säga att den varit borttappad i cirka 200 år.

– Stenen finns avtecknad från 1600-talet. Då användes den som ingångssten till vapenhuset vid medeltidskyrkan. Sen så har vi skriftliga källor från 1800-talet som slår fast att stenen var borta och att man inte visste var  den tagit vägen.

Emelie Sunding berättar att en trolig förklaring är att stenen kom bort i samband med att den gamla kyrkan revs på 1830-talet för att ge plats åt den nya.

– Och nu ser vi att stenen ligger här, ungefär på samma plats som den låg när den var ingångssten.

Upphovsmannen hette Fot

Precis som moderna graffitikonstnärer hade runstensmakarna sin egen särpräglade stil. Därför går det att säga vem som har huggit ut stenen vid Hagby kyrka, trots att den inte är signerad.

– Han hette Fot. Varje runristare har sin egen stil och eftersom vi hittat flera stenar i Uppland som han har signerat kan vi slå fast att det är han som gjort denna.

Vad står det på stenen?

– Redan på 1600-talet lyckades man tyda ”Jarl och …stenen efter Gerfast, sin fader”. Men nu kan vi även se att det är en fågel inristad högst upp på stenen och runologen kunde se tre runor till.

Vad händer med stenen nu?

– Först ska den rengöras och vi ska se om den behöver konserveras. Sedan ska runologen titta närmare på den och tyda de nyupptäckta runorna. Var den sedan kommer placeras ut är upp till länsstyrelsen och kyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.