Sötchock i älgparken – fyra nya kalvar födda

Publicerad

De två första älgkalvarna kom i söndags. Och under måndagen såg två till dagens ljus. Älgparksägaren Leif Lindh är stolt och har aldrig sett så pigga kalvar som i år.

Den årliga traditionen av älgkalvar vid Gårdsjö älgpark har blivit ett fenomen. På fredag ska fyra små nya liv namnges med hjälp av Radio Upplands lyssnare och årets bokstav är Q.

– Det blir ju lite svårare än tidigare år, det finns inte så många namn att välja på. Jag tänker på Quintis, Quatro och Queen, säger Leif Lidh, älgparksägare.

(SVT Nyheter Uppsala tänker på Quentin)

Hopp och skutt redan efter ett dygn

Det var längesedan Leif såg så pigga kalvar som i år.

– Det är helt otroligt. De skuttade runt och lekte redan efter ett dygn, säger han.

Två tvillingkalvar föddes i söndags eftermiddag efter att mamma Jullan varit orolig en tid.

– Jag har aldrig fått kalvar innan den 15:e maj så de kom mycket tidigare i år. Dessutom trodde jag inte att hon skulle kunna få fler kalvar, säger han.

Kom två till

I går måndag fick Hedvig ytterligare en kalv och även Ida levererade.

– Den ena kalven är lite mager och behöver stödmatas. Det kommer att vara avgörande under kvällen hur det går för honom, säger Leif.

När älgarna har fått ungar så testar Leif alltid om mamman har mjölk. Dessutom har han som tradition att smaka en droppe av mjölken.

– Det gör jag alltid och det sägs att man ska bli stark av det, säger han.

Populärt turistmål

Älgparken har funnit sedan 2007 och hade förra året 17.000 besökare från 166 länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.