Getingar var livsfarliga – Gunilla vaccinerades

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar är allergiska mot getingar och bin, en del så pass allvarligt att steklarna kan hota ens liv. Men det finns permanent skydd att få.

Gunilla Hägg, från Faringe i Uppsala kommun, vet att hon stacks av en geting i 4-årsåldern och fick åka till doktorn. Sedan dess har hon vetat om sin allergi. Men hon har alltid varit cool med den.

– Jag har väl inte oroat mig så mycket egentligen. Jag ser till att inte vifta bort dem, utan tar det lugnt. Och om det är en sommar med mycket getingar äter jag inte gärna utomhus, säger Gunilla Hägg.

Var tvungen att ha med adrenalinsprutor

Allergin har framförallt fört med sig en ökad medvetenhet. Till exempel har hon allt som oftast haft med sig medicin och adrenalinsprutor ifall olyckan skulle vara framme. Men för sex år sedan stacks hon ändå på en uteservering i Hedemora och svullnade upp.

– Då tänkte jag ändå att jag måste till ett lasarett.

Läkaren som hon då träffade tyckte att en remiss till lung- och allergikliniken på akademiska sjukhuset var på sin plats.

Lång vaccinationsprocess

Då påbörjades en fem år lång vaccinationsprocess, som går ut på att patienter successivt får i sig mer getinggift – och till slut blir resistenta mot det. Det innebar visserligen många sprutor, men det var helt klart värt det, tycker Gunilla Hägg.

– Nu behöver inte min familj oroa sig för mig mer, skrattar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.