Rättmedicinalverkets rapport slår fast att den misstänkte inte led av någon störning när han begick sina handlingar. Foto: TT

”Giftdoktoranden” led inte av störning

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade ”Giftdoktoranden” led inte av någon psykisk störning när han begick de misstänkta handlingarna han åtalats för, enligt det rättspsykiatriska utlåtandet.

Det är frågor som domstolen länge frågat sig: Led den så kallade ”Giftdoktoranden” av någon psykisk störning vid gärningen? Eller bör han dömas till rättspsykiatrisk vår med särskild utskrivningsprövning? Under tisdagen kom beskedet.

I sin rapport skriver Rättsmedicinalverket att det blir nej på samtliga frågor. Doktoranden lider inte av någon psykisk störning, han har heller inte lidit av en störning när han begått handlingarna och bör inte dömas till rättpsykiatrisk vård.

Tillslaget mot doktoranden

Läs mer: Åklagare tror inte doktoranden fälls

Som skäl framhäver man att gärningarna kräver planering och organisatorisk förmåga, något som inte är förenligt med allvarliga psykiska störningar. Man skriver också att gärningarna är spridda över två år, vilket man anser vara en lång tid. Sammanfattningsvis skriver man: ”Det finns egentligen inget som talar för att (doktoranden reds anm) har varit under påverkan av en allvarlig psykisk störning vid tiden för de misstänkta gärningarna”.

Sedan tidigare släppt

Enligt rapporten misstänks han inte längre för något annat än grov stöld och ringa narkotikabrott. Något som tyder på att han inte kommer att dömas för de andra åtalspunkterna som tagits upp under rättegången, bland annat brott mot krigsmateriallagen och utpressningsförsök.

Doktoranden är sedan i början av september släppt ur häktet och befinner sig på fri fot i väntan på dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet