Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det piper vid varje PIT-tag” – lyssna på spåren från den omdebatterade fågeln. Foto: Oscar Söderman/SVT

Han söker bevis på skarvens aptit – i bajset

Uppdaterad
Publicerad

Skarven är förrädisk för fiskbeståndet, det menar ordföranden för Älvkarleby sportfiske, Janne Olsson. Nu kartlägger han fågelns förödelse med hjälp av dess avföring.

– Vi är väldigt måna om att bevisa varför vi inte har någon fisketurism på havsöring längre, säger han.

SVT träffar Janne Olsson, Älvkarleby sportfiskes ordförande, på en ödslig ö strax utanför Karlholm i Norduppland.

Efter att en koloni skarvar tog över ön ser den näst intill spöklik ut, ödslig och urholkad på allt liv i kölvattnet av fåglarnas flytt.

Se bilder från ön i videon ovan.

På ön söker Janne Olsson med metalldetektor efter små mikrochip som placerats i bland annat lax och öring när de var små. Men eftersom skarven har ätit upp fisken och sedan bajsat ut chipen har de i stället hamnat på marken – nu ett tecken på skarvens förödelse.

– Vi kan ju dessutom bara räkna PIT-tagsen (mikrochipen reds.anm.) som har landat på marken, vem vet hur många de har bajsat ut i havet, frågar Janne Olsson sig själv.

Många döda fiskar på ön

Han har jobbat med fiske i Älvkarleby i över 20 år och menar att fisken är – och har varit – väsentlig för Norduppland.

– Tittar man på hur många fiskekort vi sålde i slutet av nittiotalet så är vi långt ifrån det nu. De bästa åren fångade vi närmare 7 000 havsöringar och sålde 14 000-15 000 dag-fiskekort. Nu fångar vi 600 och säljer 2 000-3 000 dagkort, säger Janne Olsson och fortsätter:

– Vi är väldigt måna om att bevisa varför vi inte har någon fisketurism på havsöring längre. Det är på grund av skarven.

Skarvens vara eller inte vara, ser dock ut att landa i ett definitivt vara. Detta efter en nationell förvaltningsplan presenterades av Naturvårdsverket som bedömer den icke-invasiv och att man ska ”bevara ett livskraftigt bestånd”.

SLU har varit med och lagt underlag för dokumentet. Forskare Torbjörn Säterberg har mätt skarvens effekt på det lokala fiskebeståndet.

– I snitt så kan vi se att ungefär 30 procent av de odlade öringsungarna har blivit uppätna av skarv, något mindre gäller laxen, säger Torbjörn Säterberg.

Läs mer om förvaltningsplanen och hör Torbjörn Säterberg berätta om skarvens effekt på fiskbeståndet här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikrochip i fisk? Se hur processen går till på SLU:s fiskeriförsöksstation i Älvkarleby där man stoppar in PIT-tags i lax och öringar. Foto: Oscar Söderman/SVT

NATIONELLA SKARVFÖRVALTNINGSPLANEN

Tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten har Naturvårdsverket fått i uppdrag att skriva en ny förvaltningsplan för hur skarven ska hanteras.

I huvudsak kommer den att fungera som ett verktyg i arbetet kring skyddsjakt.

Häromveckan presenterades en delredovisning av förvaltningsplanen, men ännu är den inte helt klar. Om lite drygt ett år ska slutredovisningen lämnas in till Regeringskansliet.

Källa: naturvardsverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.