Björn Olsen är professor och infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Akademiska sjukhuset

Han bekämpar borreliamyten

Uppdaterad
Publicerad

De är storkonsumenter av sjukvård och väldigt pålästa. De riskerar att utnyttjas av skojare och deras verkliga diagnos missas ofta av sjukvården. Vad har de då gemensamt? De tror att de lider av borrelia.

– Många patienter flyger helt under radarn och får ingen hjälp. Det är svårt att övertyga patienterna om att de behandlats tillräckligt, eller att de inte ska behandlas, eftersom det florerar så många rykten, ofta på nätet, säger Björn Olsen.

Han är infektionsläkare, professor, och chef på Akademiska sjukhusets mottagning för fästingburna infektioner som startades förra hösten. Mottagningen vid sjukhusets infektionsklinik är unik då den är den enda i landet som tar emot patienter med misstänkta fästingburna infektioner.

”Sprids mycket desinformation”

– Det sprids väldigt mycket desinformation på nätet, och där kan det stå att borrelia måste behandlas i flera månader med flera kombinationer av antibiotikakurer.

Patientgruppen är påläst, krånglig och ställer krav på sina vårdgivare, och när patienterna följer felaktig information uppstår en misstro mot sjukvården, säger Björn Olsen.

– Då hamnar patienten i ett ingemansland. De konsumerar mycket sjukvård, för i snitt 25.000 kronor per person och år.

”Fritt fram för charlataner”

Björn Olsen menar att sjukvården måste ta tillbaka diagnoserna, hur de ska sättas och hur man ska behandla patienter, från personer som erbjuder behandlingar utanför den svenska sjukvården.

– Just nu är det fritt fram för charlataner att slå mynt av människor som är i nöd eftersom folk söker hjälp på alla möjliga ställen. Det är förjävligt rent ut sagt!

1 av 100 hade borrelia

Bara en av de runt 100 patienter som remitterats till mottagningen sedan starten första hösten har rekommenderats behandling för en aktiv borreliainfektion. Men trots att de flesta inte lider av en aktiv fästingrelaterad infektion är det viktigt att patienterna utreds ordentligt, säger Björn Olsen.

– Det gäller att vi respekterar och fångar upp de här patienterna. För många andra sjukdomar som cancer, MS eller reumatism kan simulera fästingburna infektioner. Och då kan man missa något annat som kanske borde ha diagnostiserats för sex år sen.

Efter grundliga undersökningar samarbetar tre läkare för att diagnostisera varje patient. På mottagningen har man bland annat upptäckt olika typer av reumatiska sjukdomar och en svår hjärtsjukdom bland patienterna. Samtidigt har andra kunnat gå vidare och lära sig leva med sina symptom.

– Flera av våra patienter säger att de har gjort slut med borrelian när de besökt oss, så det fyller sin funktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.