4,7 procent av unga Älvkarlebybor har skulder till Kronofogden. Foto: TT

Här är flest unga skuldsatta i länet

Uppdaterad
Publicerad

3,5 procent av landets 18-25-åringar har skulder hos Kronofogden. Andelen skuldsatta skiljer sig dock mycket från kommun till kommun.

I Älvkarleby var hela 4,7 procent av de unga skuldsatta, medan bara 1,7 procent av ungdomarna i Uppsala var det, år 2016. Det visar statistik från Kronofogden som Nyhetsbyrån Siren satt samman.

– Det är svårt att peka på en tydlig orsak till att det skiljer sig mellan kommunerna. Vi ser att den generella ekonomiska situationen i kommunen påverkar hur många som är skuldsatta. I kommuner där genomsnittsinkomsten är högre är oftast andelen skuldsatta lägre, säger Johan Krantz, controller på Kronofogden, till SVT Nyheter Uppsala.

”Positivt men förvånande”

Enligt Kronofogden har andelen skuldsatta i gruppen 18-25-åringar minskat markant de senaste tre åren.

– Det är positivt men förvånande. Vi ser att riskerna för att skuldsättas är högre nu, eftersom det har blivit lättare att ta snabba lån och att handla på faktura. Men statistiken går tvärtemot det, säger Johan Krantz.

Mindre handlingsutrymme

Johan Krantz tror att minskningen av antalet skuldsatta beror på en kombination av de förebyggande insatser som Kronofogden gör och på att unga i allmänhet får mer information om vad det innebär att vara skuldsatt och få betalningsanmärkningar.

– Om man får en skuld hos Kronofogden tappar man en stor del av sitt ekonomiska handlingsutrymme. Det kan bli svårt att göra saker som att låna pengar, hyra en bostad eller teckna ett mobilabonnemang, säger han.

Andelen skuldsatta 18-25-åringar i varje kommun

Enköping: 3,5 %

Heby: 3,7 %

Håbo: 2,9 %

Knivsta: 1,8 %

Tierp: 4 %

Uppsala: 1,7 %

Älvkarleby 4,7 %

Östhammar: 2,6 %

Källa: Kronofogden/SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.