Här hänger de 118 meter upp i luften

Uppdaterad
Publicerad

118,7 meter. Så hög är Uppsala domkyrka – och så högt upp hänger just nu repklättrarna som ska undersöka spirorna i kyrkans torn.

Det är få förbipasserande åskadare som inte passar på att blicka mot skyn de här dagarna. Runt Uppsala domkyrka fladdrar avspärrningsbanden och repklättraren Christofer Wetterholm har fullt sjå med att mota bort folk som försöker ta sig under. Hans jobb är att se till att ingen skadas utifall att det mot förmodan ramlar ner något löst föremål när övriga klättrare befinner sig på de båda västliga tornen.

– Vi tar oss upp genom att öppna en lucka högt däruppe. Det går trappor dit. Sedan firar vi upp fästrep och klättrar sista biten utanpå tornen, säger han.

Senast på 70-talet

Två klättrare per torn försöker fota och dokumentera spirorna på toppen för att se om de behöver restaureras.

– Det gjordes senast på 70-talet. Nu måste vi få en bild av hur behovet ser ut. Om vi behöver göra något akut på kort sikt eller om vi kan vänta, säger Viktor Wadelius, projektledare, inhyrd av Svenska kyrkan.

Vid en tidigare kontroll 2011 upptäcktes ett vattenläckage som fått flera träbjälklag att ruttna i tornen. Nu fokuserar man istället på spirorna och säkrar eventuella lösa delar med rep.

– Överlag mår kyrkan bra. Det är tack vare att vi gör sådana här kontroller, säger Viktor Wadelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.