En 20-åring är anhållen misstänkt för mord och mordbrand efter att en kvinna hittades död på Hällbygatan. Foto: Niklas Gedda

”Har inte sovit en blund i natt”

Uppdaterad
Publicerad

En ung kvinna omkom i den anlagda branden på Hällbygatan i Uppsala i går.

Den 20-årige mannen som greps i närheten av brottsplatsen anhölls under tisdagskvällen misstänkt för mord.

– Det är så obehagligt. Jag har inte sovit en blund i natt, säger en granne till SVT Nyheter Uppsala.

Klockan 12.40 inkom larmet till SOS Alarm om att det brann på Hällbygatan i centrala Uppsala.

Rökdykare tog sig snabbt in i den övertända lägenheten och kunde få ut en ung kvinna. Trots att kvinnan kom under vård snabbt gick hennes liv inte att rädda.

Mordbranden i Uppsala

Anhållen för mord

Strax efter kunde polisen gripa en 20-årig man i närheten av brandplatsen. Mannen togs in till stationen, och efter ett inledande förhör anhölls 20-åringen misstänkt för mord.

– Det har hållits två förhör med mannen, men vad som har sagts i de förhören vill jag inte gå in på i det här skedet av utredningen. jag kan säga att han är anhållen misstänkt för mord och mordbrand, säger åklagaren och förundersökningsledaren Anne Sjöblom.

Hur arbetar ni vidare?

– Just nu är polisen på plats för att fortsätta med den tekniska undersökningen, man knackar dörr och pratar med grannar om eventuella observationer. Mer kan jag inte kommentera på grund av förundersökningssekretess, säger Anne Sjöblom.

Stoppades i trappuppgången

En av grannarna som SVT Nyheter Uppsala pratat med stoppades av polisen när hon kom hem från jobbet.

– Jag blev stoppad i trappuppgången och fick besked om att jag inte fick gå in. När jag frågade vad som hade hänt så sa polisen bara ”lägenhetsbrand”. Då trodde jag att det hade brunnit i min lägenhet, men så var det ju inte.

De boende som inte fick tillgång till sina lägenheter fick samlas i en samlingslokal som tillhär bostadsrättsföreningen.

– Vid 20-tiden fick vi återvända till våra lägenheter. Det var hemskt, det luktade rök överallt.

”Har inte sovit en blund”

Under kvällen såg grannen på nyheterna att en 20-årig man gripits och misstänktes för mord.

– Det är så obehagligt. Jag har inte sovit en blund i natt. I dag har jag varit hemma från jobbet. Polisen har precis varit här och pratat med oss. Jag kan inte tro att det har hänt.

Senast fredag måste åklagare Anne Sjöblom besluta om hon ska begära 20-åringen häktad för mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbranden i Uppsala

Mer i ämnet