Superplanet landar på Ärna.

Här landar superplanet

Uppdaterad
Publicerad

Se historia skrivas – Globemaster C-17 är det största planet någonsin att landa på Ärna flygfält.

Det stora militära transportflygplanet som kom söderifrån från Tyskland, rundade Sundbro flygfält strax norr om Ärna, intog rätt position mellan Storvreta och Vattholma, och låg sedan på den glidbanan fram till landningen på Ärna flygfält.

– Det är självklart oerhört spännande, det är historia vi skriver! kommenterade flygplatschefen Olle Torbratt strax innan landningen.

SUPERPLANET PÅ ÄRNA

Flygplanet mäter 58 meter i vingbredd, medan landningsbanan endast når 40 meter. Men det är tack vare att landningsbanor och flygplatsens övriga infrastruktur byggts om de senaste åren som det blivit möjligt för ett flygplan i den här storleken att landa på flygfältet utanför Uppsala.

LIVE: Superplan landar på Ärna

Väldigt stor lastförmåga

Globemaster C-17 är ett strategiskt flygplan som kan flyga långt mellan världens kontinenter, 500 mil, utan att mellanlanda. Det landar ofta lite bakom slutdestinationen, där lasten packas över i mindre flygplan.

– Det har väldigt stor lastförmåga, på närmare 80 ton. Och det gör ju att man kan få med sig väldigt mycket materiel. Det är inte vikten som begränsar utan volymen på det man stoppar in, säger Olle Torbratt.

Medan det i ett Herculesflygplan går in två lastcontainrar, kan Globemaster-planet sluka åtta stycken, enligt Olle Torbratt.

150 personer och material ska lastas på flygplanet innan det flyger vidare norrut, mot Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SUPERPLANET PÅ ÄRNA

Mer i ämnet