Hästägarna misstänks för djurplågeri efter att man struntat i att kalla på veterinär efter att en ponny rivit ut ögat på ett staket. Foto: TT Bild

Häst slet ut öga – struntade i veterinär

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen misstänker att ponnyn på den uppländska gården fastnade med ögat i staketet och rev ut ögongloben.

Men ägarna sökte inte veterinärhjälp. En vecka efter skadan avlivade man hästen själv med bultpistol och grävde ned den.

Nu har veterinärenheten på länsstyrelsen åtalsanmält ägarna för djurplågeri.

Två kvinnor på en gård i Uppland misstänks för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

Enligt länsstyrelsens veterinärenhet så ska ponnyn ha skadat sig när den var ute i en hage på gården. Enligt anmälan ska ponnyn ha fastnat med ögat i ett staket, och rivit ut ögat.

Olika förklaringar

Men versionerna om vad som hände sedan skiljer sig åt.

En av ägarna, en äldre kvinna, berättar för länsstyrelsen att ögat ska rivits ur, och att det var en tom ögonhåla. Enligt kvinnan så funderade man några dagar på om man skulle göra något åt skadan, men beslutade sig sedan för att avliva hästen. Enligt den äldre kvinnan så kontaktade man inte veterinär, utan man beslutade sig för att avliva hästen så fort som möjligt.

Den andra ägaren, en yngre kvinna, hävdade att hästen enbart skadat ögat, men att den inte verkar ha kunnat se på ögat. Enligt den yngre kvinnan skyddade man skadan genom att sätta på hästen en flughuva. Kvinnan hävdar att veterinär tillkallades, och att veterinären då beslutade och genomförde avlivningen.

Veterinären nekade kännedom

Men när länsstyrelsen kontrollerade uppgifterna med den namngivne veterinären så uppgav han att han aldrig kontaktats, än mindre avlivat hästen.

Den äldre kvinnans man har senare berättat att det var han som avlivade hästen med bultpistol och därefter grävt ned kadavret på gården.

– Det är inte själva avlivningen i sig som det handlar om, utan det handlar om att man har låtit hästen gå skadad så länge utan att ha kontaktat veterinär, säger Kristina Jansson, enhetschef på länsstyrelsen.

Hur allvarligt är det här?

– Vi ser jätteallvarligt på den här händelsen. Vi åtalsanmäler ungefär ett tiotal djurplågeribrott om året.

Förutom att kvinnorna riskerar att åtalas misstänkta för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen kan det också bli aktuellt för länsstyrelsen att förbjuda kvinnorna att äga och sköta djur.

– Vi har inte tagit ställning till det. Det kan mycket väl bli så att vi avvaktar rättsprocessen för att ta ställning till ansvarsförhållandet, säger Kerstin Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.