Heby kommun stäms – sparkade funktionshindrad

Publicerad

Den funktionshindrade kvinnan har jobbat för Heby kommun sedan 1990.

På hösten 2014 blev hon uppsagd. Enligt kommunen var kvinnan inte längre arbetsför.

Nu stämmer fackförbundet Kommunal Heby inför Arbetsdomstolen.

Kvinnan, som är född med en funktionsnedsättning, anställdes av Heby kommun 1990.

Fram till 2001 jobbade kvinnan heltid, och fram till hösten 2014 har hon jobbat halvtid. Enligt stämningsansökan i princip utan sjukskrivningsdagar.

Omplacerades, sjukskrevs – sparkades

I början av 2014 omplacerades kvinnan till en tyngre tjänst, en tjänst som hon inte klarade av, och bara en månad senare sjukskrevs hon.

Enligt kvinnans juridiska ombud säger läkaren som sjukskrev kvinnan att hon visst är kapabel att arbeta, men inte med de specifika arbetsuppgifterna.

Enligt stämningsansökan erbjöds kvinnan en omplacering av kommunen, men med förutsättningar som hon inte klarade av.

I november 2014 blev kvinnan uppsagd. Heby kommun menade att kvinnan inte var arbetsför. Kvinnans fackförbund Kommunal valde då att driva ärendet vidare.

– Ärendet övergick då till en central förhandling mellan SKL (Sveriges kommuner och landsting) och Kommunal, säger Mats Jällrud, enhetschef på personalenheten i Heby kommun.

”Har stått långt ifrån varandra”

Förhandlingarna misslyckades, och nu har Kommunal valt att stämma Heby kommun inför Arbetsdomstolen.

– Vi har fört diskussioner parter emellan för att nå en lösning, men vi har stått väldigt långt ifrån varandra, säger Mats Jällrud.

Kvinnans juridiska ombud, förbundsjuristen Susanna Kjällström på LO-TCO Rättsskydd, har nu stämt Heby kommun för ogiltigförklaring av uppsägning, och begär 120.000 kronor i skadestånd.

Slutade betala ut lön

Enligt Kjällströms stämningsansökan har Heby kommun inte har fullgjort sin rehabiliterings-, anpassnings- och omplaceringsskyldighet.

Dessutom påtalar ombudet att kommunen har slutat betala ut lön till kvinnan sedan maj 2015, något facket menar att kommunen är skyldig att göra så länge tvisten pågår.

– Jag vågar inte kommentera den här saken särskilt mycket eftersom det är en pågående process. Men det är såvitt jag vet första gången kommunen som arbetsgivare blir stämd i Arbetsdomstolen. Vi tycker att vi har gjort det vi kan. Mer kan jag inte säga, säger Mats Jällrud.

SVT Nyheter Uppsala har sökt kvinnan och hennes juridiska ombud för en kommentar, utan att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.