19 år sedan Fadime-mordet: ”Problemet med hedersvåld har blivit värre”

Uppdaterad
Publicerad

I dag har det gått 19 år sedan Fadime Sahindal mördades. Men inte mycket har hänt när det gäller att minska hedersvåld. Tvärtom, menar föreningen GAPF (Glöm Aldrig Pela & Fadime).

– Problemet har blivit värre, säger Omar Makram, sakkunnig på GAPF.

Den 21 januari år 2002 hedersmördades Fadime Sahindal av sin far i Uppsala. På torsdagen sker den traditionsenliga kransnedläggningen vid Fadime och hennes lillasyster Songüls gemensamma gravplats på Gamla kyrkogården.

Under kvällen hålls det även en digital gala av riksorganisationen GAPF, Glöm Aldrig Pela & Fadime. Temat för i år: Hedersvåldet lever, myndigheter sviker. Hela historien om Fadime finns att se här.

– Vårt syfte med Fadimedagarna i år är att belysa brister och problem som finns inom olika myndigheter som till exempel skolan, sjukvården och socialtjänsten, säger Omar Makram, sakkunnig på riksorganisationen GAPF.

Stor ökning av hedersrelaterade ärenden

Under våren 2020 skrev Uppsala kommun ett nytt avtal mellan socialnämnden, arbetsmarknadsnämnden, utbildningsnämnden, kulturnämnden och TRIS. Kommunen har även inrättat ett hedersresursteam och har mellan november och januari registrerat 42 hedersrelaterade ärenden, vilket är en stor ökning jämfört med hur det brukar vara.

– Jag tror att ökningen beror på att vi har ett utökat samarbete och syns mer där barn och unga är själva, säger Sofia Venemalm, strateg med ansvar för hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i nära relation vid Uppsala kommun.

Fler unga pojkar hör av sig

I samband med pandemin har stödorganisationen TRIS, tjejers rätt i samhället, digitaliserat mycket av sin verksamhet och skapat en nytt chatt-system.

– När TRIS ställde om sin verksamhet och började med chatt, har vi sett att en annan yngre målgrupp dyka upp. Som är vana att kommunicera på det sättet. Där har vi sett en ökning av unga pojkar också, säger Sofia Venemalm.

Videon: Hör om att GAPF tycker att problemet blivit värre

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.