Cajsa glömmer aldrig mobbningen

Uppdaterad
Publicerad

Under alla år i grundskolan utsattes Cajsa för mobbning av sina klasskamrater, något som präglar hennes liv starkt än idag.

I samband med SVT:s program Morgans mission som börjar i dag fokuserar även SVT Nyheter Uppsala på mobbning som samhällsproblem. Först ut i vår serie är Cajsa Gustafsson från Heby.

– Skolgången i grundskolan var hemsk. Det kunde vara allt från utfrysning, glåpord, förolämpningar till regelrätt fysisk misshandel som att man blir inlåst i skåp, nedputtad från trappor, huvudet i toaletten. Det var allt där emelllan, berättar Cajsa Gustafsson.

#mobbning

Det fick henne att lämna skolan för gott

När Cajsa började 7:an kom hon till en ny skola. En skola där hon trodde att hon skulle kunna få en ny start och ny chans. Istället blev allt precis tvärtom. Efter att lärarna uppmärksammat att det fanns problem i klassen bestämde de att eleverna skulle göra ett sociogram.

År 1995 är Cajsa som då var 15 år, med i ungdomsprogrammet Bullen. Där berättar hon om vad som hände dagen då de skulle göra sociogrammet.

– Lärarna kom in och vi fick ett papper som vi skulle fylla i. Frågorna vi skulle svara på var; vem som var minst populär, mest populär, pluggar minst, pluggar mest och vem som var bästa respektive sämsta kompis. Jag fick en enda röst på en bra punkt och det var på bästa kompis och det var min kompis som hade skrivit det. Resten av klassen tyckte att jag var pest och usel och den sämsta kompisen i klassen. Jag visste att jag inte var omtyckt men att få det svart på vitt, det kan förstöra vem som helst, berättar Cajsa i programmet Bullen för tjugo år sedan.

Den här händelsen och allt annat som Cajsa har utsatts för påverkar henne mycket än i dag.

– Det var vidrigt, jag ville absolut inte tillbaka till skolan efter det. Det förstörde mig totalt och jag kände att jag inte ville leva längre, säger Cajsa när hon tänker tillbaka på händelsen.

”Räcker med ett ord eller en blick”

Genom åren har Cajsa fått kämpa hårt för att komma över det som hände under skolåren.

– Det är fortfarande jobbigt, det krävs oerhört lite för att bryta ned en människa som redan är förstörd. Det räcker med ett ord, en blick eller ett läte så är man tillbaka, säger Cajsa.

Cajsa Gustafsson ska själv ha barn i början av nästa år och tanken på att hennes barn ska gå i skolan skrämmer henne.

– Det är läskigt, det är jätteläskigt. Mitt barn ska inte bli utsatt för det som jag blev utsatt för. Och mobbningen blir bara värre och värre och föräldrar, lärare och rektorer gör ingenting åt problemet. Idag är man dessutom aldrig ifred, du är alltid uppkopplad och online och kan alltid bli nådd av mobbarna.

– Jag skyller inte på barnen, barn är barn och det är svårt att förstå när man är tio elva år gammal att det man gör är fel och att det kommer att få konsekvenser i 30-40 år framåt, säger Cajsa Gustafsson.

SVT Nyheter Uppsala granskar

Har du blivit mobbad? Har du mobbat? Oroar du dig för barnen? Vi vill ta del av just din berättelse.

Hör av dig via SVT Nyheter Uppsalas Facebook-sida eller på Twitter genom hashtagen #mobbning.

Det går också bra att mejla: uppsala@svt.se Självklart kan du vara anonym!

  • Morgans mission

I serien ”Morgans mission” får du följa skådespelaren Morgan Allings kamp mot mobbning och kränkningar. Tillsammans med en av landets främsta forskare i området tar Morgan sig an en helt vanlig 8:e klass och lär dem om mobbning.

Serien är i fem delar och sänds på måndagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Här kan du läsa mer om programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet