Får man säga dagis? Den frågan diskuteras just nu för fullt på vår Facebook-sida. Foto: SVT

Het debatt om ”förskoledagis” i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

”Det heter ju förskola, dagis försvann för länge sedan.”, ”Man ska kunna få säga ”dagis” eller annat. Det är lika löjligt som att inte få säga ”soprummet” som nu benämns som ”miljöstugan”.

Ja, debatten om begreppen ”förskola” och ”dagis” har under dagen gått het på SVT Nyheter Uppsalas Facebook-sida. Så här skriver några av er:

”Förskolan har ett pedagogiskt syfte att förbereda barnen inför skolan. Därför bör man inte använda ordet dagis. Dagis var ett ställe där barn lekte och pysslade om dagen när föräldrarna jobbade.”

”Varför INTE, i hela friden ??? Man ska kunna få säga ”dagis” eller annat. Det är lika löjligt som att inte få säga ”soprummet” som nu benämns som ”miljöstugan”.”

”Sverige är unika i vår variant av förskola där man kombinerar pedagogik och omsorg. När studenter från andra länder kommer hit så tar det ett tag innan de förstår vår pedagogik. Detta för att den sker genom leken. Så visst pedagogik, men det sker inte som det gör i många länder med skolplikt från tidiga år. Många länder runt om i världen kommer till Sverige för att lära sig mer om vår förskola. Att ta del av förskolans verksamhet ger även barnen bättre förutsättningar att klara grundskolan och gymnasiet. Man kan ju vara emot förskola, visst, men det är förskola och inte dagis vi har i dag.

Några av er riktar även kritik mot SVT Nyheter Uppsalas rapportering.

”Varför en omröstning? Det heter ju förskola, dagis försvann för länge sedan. Det skulle vara fint att se om media kunde börja använda rätt begrepp också!”

Debattera du också!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.