Hon drev Hotell von Kraemer – men tvingades gå i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Tapeter för 20.000 – per rulle. Specialbeställda fåtöljer med 14 veckors leveranstid. Och gäster som blev för få. Nu berättar tidigare hotellchefen hur storsatsningen slutade pladask med konkurs.

Hon hann driva sitt drömprojekt Hotell von Kraemer i Uppsala från öppningen våren 2014 fram till konkursen i julas. Sedan gick det inte längre.

– Nu kan jag sitta här utan att gråta, men det har tagit lång tid. Och det har självklart varit jättejobbigt, jag har satsat mitt liv på det här. Jag har knappt träffat familjen eller vänner. Jag har bara jobbat, jobbat, jobbat, säger Charlotte Säfström.

Skandionkliniken

Det har nu gått några månader sedan Charlotte Säfströms dröm om hotellet gick i kras. Det var Skandionkliniken som byggde hela hotellet – och inredde det. Tanken från början var enligt Charlotte Säfström att det skulle vara ett mysigt och ombonat hotell.

– Tanken var ju att det skulle var som att komma hem. Men det har blivit så otroligt lyxigt istället, med påkostade möbler som tapeter på rummen för 20.000 kronor per rulle, och specialgjorda fåtöljer. Jag ville beställa en ny, då var det 14 veckors leveranstid, säger hon.

HELA REPORTAGET: Hotell gjorde miljonförluster – landsting tog över

Förseningar och för få patienter

Skandionkliniken valde att låta hotellet öppna redan året innan de första patienterna kom till kliniken sommaren 2015. För hotellet innebar det att de tvingades satsa hårt på kommersiella kunder. Det rejäla underskottet under första året skulle börja försvinna när patienterna började komma till Skandionkliniken. Men när det blev dags för öppning kom nästa dråpslag.

– Öppningen försenades, i nästan två månader. Och det som skulle vara 11-12 patienter i början blev bara några stycken. Det var en ekonomisk mardröm, säger Charlotte Säfström.

Under tiden från öppningen fram till konkursen hade hotell von Kraemer i genomsnitt 34 procent av sina rum uthyrda varje månad. Nu – när Skandionkliniken tagit över hotellet i egen regi och låter skattebetalarna stå för risken – tycks siffrorna vara ännu lägre. I februari lyckades den landstingsägda kliniken endast belägga 29 procent av rummen.

SE MER: Så hamnar dina skattepengar i ett Uppsalahotell

”Inte en chans att de klarar det”

Hur tror du möjligheterna är för landstingen att driva det här hotellet utan förluster för skattebetalarna?

– Om de ligger på en beläggningsgrad på 30 procent så finns det inte en chans att de klarar av det. Det går helt enkelt inte. Eftersom de inte heller ska göra någon reklam överhuvudtaget och i princip lägga ner den kommersiella försäljningen, så blir det mycket svårt att nå upp till 50-60 procent, som krävs.

Olle Mattsson, högsta chef vid Skandionkliniken, håller med om att förseningen blev olycklig.

– Men jag tror inte personligen att det har haft någon avgörande betydelse för hotellkonkursen, säger han.

Självkritisk om hotellstart

Han var själv inte med och beslutade om varken att bygga ett hotell i samma byggnad som kliniken, eller om när hotellet skulle öppna. De besluten skedde innan Olle Mattsson började som förbundsdirektör. Han är dock kritisk till beslutet som togs om hotellstarten.

– Jag kan ju tycka att det hade varit klokare att vänta med att starta med hotellet, tills vi hade behov av det för att ta emot patienterna.

Just nu gör Skandionkliniken en budget för hotellverksamheten.

– Vi gör ju en arbetsbudget just nu för att titta på hur det här kommer att utvecklas på sikt. Det blir ett underlag för direktionens beslut för hur formen för hotelldriften ska vara framöver – för den är inte beslutad ännu.

Fakta Skandionkliniken

  • Cancerklinik med tillhörande hotell.
  • Behandlar patienter med protonstrålning.
  • Nationellt projekt som drivs av sju landsting med universitetssjukhus.
  • Alla landsting i Sverige bidrar med pengar till kliniken och alla kan skicka patienter till Uppsala.

Tidsintervall:

Första spadtaget för byggnaden som ägs av Akademiska hus togs i juni 2011. Hotel von Kraemer med 84 rum öppnade i augusti 2014. Första patienten behandlades på Skandionkliniken i augusti 2015. I november samma år gick hotellföretaget i konkurs. Sedan i julas driver landstingen både klinik och hotell.

Källa: Skandionkliniken och Akademiska sjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandionkliniken

Mer i ämnet