Enligt säkerhetschef Anders Fridborg arbetar Uppsala kommun med att stötta personalen på skolan. Foto: Fredrik Sandberg TT / Privat

Hotbild riktad mot skolans personal

Uppdaterad
Publicerad

I samband med rättegången mot en 16-årig pojke som misstänks för två våldtäkter på en högstadieskola i Uppsala har hot riktats mot skolans personal. Uppsala kommun arbetar nu för att säkerställa att personalen kan känna sig trygga.

Personal på skolan har fått motta direkta hot både i sociala medier men även per telefon. Enligt Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun arbetar man nu med åtgärder för att personalen ska känna sig trygga. Men exakt vad de åtgärderna innebär kan han inte gå in närmare på.

– Kortsiktigt har det naturligtvis påverkat arbetsmiljön för personalen. Det är uppmärksammat och vi arbetar med frågorna och ger det stöd som behövs, säger Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun.

SKOLVÅLDTÄKTER I UPPSALA

Vad är det för typ av åtgärder ni gör?

– Generellt för personalen handlar det om att tillhandahålla stöd och avlastning. Vi finns närvarande från ledningen och ger även allt det stöd som kommunen kan ge. Det viktiga är att ingen känner sig ensam i en sån här sittuation.

Privata kontaktuppgifter spreds

I samband med att våldtäkterna uppmärksammades spreds privata kontaktuppgifter till personal som arbetar

Foto: Privat

på  skolan på internet. En del ur personalen har blivit omskrivna i sociala medier men har även fått motta hot privat.

– Att officiella kontaktvägar till kommunen publiceras, det är inget konstigt. Men när det läggs ut privata adresser eller kontaktväger som det inte är ok. Vill man kontakta utbildningsförvaltningen så finns de kontaktvägarna väl annonserade på kommunens hemsida. Men kontaktvägar till personalens privata adresser eller telefoner har inte där att göra.

Hur allvarligt är det att personalen får motta hot privat?

– Det är aldrig acceptabelt att personal får motta hot, att vara en medarbetare i kommunen handlar om att göra sitt bästa för att alla kommunmedborgare ska få den service som våra beslutsfattare anger. Alla anstränger sig till det yttersta för att göra det, och att då få motta hot är inte ok, det ska inte behöva ske, säger Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun.

Läs mer: 16-åring misstänks för två våldtäkter mot barn

Stärkt säkerhet

Under torsdagens rättegångsförhandlingar var säkerhetsläget skärpt på Uppsala tingsrätt. Uppsalapolisen var under förmiddagen på plats med ett flertal poliser för att säkerställa att rättegången kunde inledas som planerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKOLVÅLDTÄKTER I UPPSALA

Mer i ämnet