Foto: SVT

Hotellägaren stämmer landstingen på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Konkursdrabbade hotellägaren Charlotte Säfström stämmer landstingens förbund på 30 miljoner kronor.

Som SVT Nyheter Uppsala tidigare rapporterat om hann Charlotte Säfström driva hotellet i nybyggda Skandionkliniken i omkring ett och ett halvt år innan drömmen gick i kras.

Hotell von Kraemer drevs i konkurs julen 2015, och nu stämmer hotellägaren Charlotte Säfström kommunalförbundet KAS (Kommunalförbundet för avancerad partikelstrålning), enligt Tidningen Entreprenör. De sju landstingen som samverkar i KAS står bakom cancerkliniken Skandionkliniken, som stod klart under 2014.

Skandionkliniken

– Det har varit en lång process från det att jag tog beslutet att genomföra det här. Nu får vi se vad som händer, men det känns skönt, säger Charlotte Säfström.

Läs mer: Hon drev Hotell von Kraemer – men tvingades gå i konkurs

Tvingades i konkurs

Det var Charlotte Säfström som vann upphandlingen för klinikens patienthotell, men verksamheten fick snabbt ekonomiska problem och till slut drevs hon i konkurs. Nu har hon tagit hjälp av juristen Patrik Mosten och stämt KAS.

– Charlotte fick flera löften om att KAS skulle färdigställa hotellet och att det skulle gå och använda så som det var överenskommet, men månaderna gick och inget hände. Till slut insåg hon att hon blev förd bakom ljuset och hon slutade betala sin hyra. Då gick det snabbt för KAS att avveckla hennes verksamhet och tvinga henne i konkurs, säger juristen Patrik Mosten till Tidningen Entreprenör.

Stämningsansökan handlar enligt tidningen dels om att hon var tvungen att betala full hyra till KAS trots att bygget inte var slutbesiktat, och dels om att KAS medvetet ska ha brutit mot lojalitetsplikten samt för kontraktsbrott.

”De ska inte få komma undan”

– Jag vill att alla leverantörer och personal ska få sina pengar. Sen har de brutit mot mycket i avtalet och det tycker jag de ska betala tillbaka till mitt bolag. Men jag gör inte det här främst för pengarna, man ska inte få bete sig hur som helst och komma undan med det. De har betett sig på ett sätt som inte är okej, säger Charlotte Säfström.

Idag drivs Skandionklinikens hotell av Landstinget i Uppsala län. SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med Joachim Ahl som är jurist på Uppsala läns landsting. Han menar att han inte kan bemöta stämningen eftersom landstinget inte tagit del av den än. SVT Nyheter Uppsala söker KAS för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandionkliniken

Mer i ämnet