Foto: SVT

Hotet mot Vikingarännet – Plusgrader och sol

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det dags för Vikingarännet. Skridskoloppet som i år går med start och mål i Sigtuna. Och trots att det är mycket varmt för årstiden så utlovar arrangören säkra och fina isar.

7 plusgrader och sol. Det väntar åkarna under söndagens Vikingaränne. Men någon fara för isen ska det inte vara.

– Nej, det påverkar ingenting. Den står fortfarande så lågt så den har ingen riktig kraft än. Ytskiktet kan däremot påverkas lite grann. Framför allt när många har åkt före, säger Anders Tysk, generalsekreterare Vikingarännet.

Åkare tvekar

En som åkt många gånger och är anmäld även i år är Christer Berne. Men han tvekar ändå, just på grund av plusgraderna.

– Det är lite jobbigt när ytskiktet blir mjukt och man riskerar att trilla omkull, säger han.

En som dock trivs i plusgraderna är Magnus Lönn.

– Ligger det lite vatten på isen så kan det göra att isytan mer intakt. Men senare under dagen blir det nog lite mjukare, säger han.

Dalande intresse

Banan är som vanligt 8 mil lång men går i en rundbana med start och mål i Sigtuna. Arrangörerna hoppas på 1.500 åkare. Men intresset för loppet har dalat under senare år. Kanske på grund av att det inte längre körs mellan Uppsala och Stockholm.

– Vi är ju så väderberoende. Och då har det blivit alternativ som inte utgår från Uppsala. Men den lösningen gör ju att vi slipper markpartier där åkarna måste gå och det tror jag ändå lockar många, säger Anders Tysk, , generalsekreterare Vikingarännet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.