Foto: TT

Hunden Bertil – en av polisens hårt arbetande

Uppdaterad
Publicerad

Hundpatrullen i Uppsala hjälper till att lösa många brott. I förra veckan var hunden Bertil med och grep tre misstänkta mopedtjuvar.

– Utan honom hade det inte blivit några gripna, säger hundföraren Janne Hedenstedt.

Hundpatrullen i Uppsala består i nuläget av elva hundar. Men polisen hoppas att den ska utökas till 13 stycken då två hundar står på tillväxt. Patrullen är också en viktig del i Uppsalapolisens utredningsverksamhet, men kanske framförallt vid räddningsinsatser.

– Vid räddningsinsatser kan de täcka in ett stort område som inte en polis har någon möjlighet till, speciellt effektiva är hundarna när det är dåligt väder och tiden är knappen. Hundgruppen är jätteviktig del för polisen i Uppsala, säger Linda Hammarroth, gruppchef för patrullhundarna i Uppsala.

”Helt omöjligt”

En av polishundarna i Uppsala är Bertil. I förra veckan var han med och grep tre misstänkta mopedtjuvar.

– Vi fick ett tips om att ett mindre gäng drog en moped efter gatan. Bertil fick upp spår och till slut kunde vi gripa tre misstänkta tjuvarna, säger Janne Hedenstedt, som är Bertils hundförare.

Hade ni klarat av att gripa de tre utan Bertils hjälp?

– Det hade varit helt omöjligt, utan det här var bara Bertils förtjänst. Hundarna gör e sådan otroligt stor skillnad och deras betydelse är väldigt stor. Utan hundarna skulle polisens verksamhet fungera betydligt sämre, enligt mig.

Huden Bertil har hjälpt till att gripa många i Uppsala. Foto: Polisen

Hudens bästa årstid

När nu våren är kommen och sommaren står inför dörren växer också hundarnas betydelse, enligt gruppchefen Linda Hammarroth

– Det kan skifta mellan årstiderna. Vi är beroende av tips, och när fler och fler börjar vara ute i större utsträckning får vi in mer tips. Så de bästa månaderna står inför dörren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.