Boendet har gjort en lex Sarah-anmäland gällande det inträffade. (arkivbild) Foto: SVT

Chefen sov i ungdoms säng

Uppdaterad
Publicerad

En verksamhetschef vid ett HVB-hem för ensamkommande i Uppsala län hittades sovandes i en av ungdomarnas sängar. Hon medger att hon var berusad.

Det var i början av augusti som chefen med omedelbar verkan stängdes av från sitt uppdrag för att kort därefter avskedas. I den lex Sarah-anmälan som företaget som driver boendet gjort står att läsa att socialjouren kontaktats efter att personal rapporterat att chefen ska ha befunnit sig inne på ett rum tillsammans med en av de boende. När socialjouren kom fram till boendet ska de ha funnit verksamhetschefen ensam sovande i ett av ungdomsrummen.

– Hon uppfattas som berusad, säger företagets vd till SVT Nyheter Uppsala.

Stängdes av direkt

Så fort företagets vd får information om händelsen meddelar hon chefen att denne är avstängd. ”Under utredningens gång framkommer fler situationer som anses oacceptabla och verksamhetschefen informeras om uppsägning av personliga skäl”, står det att läsa i anmälan.

– Det finns misstankar om att denne chef druckit alkohol tillsammans med en boende, men detta är inte bekräftat, säger vd:n.

Ungdomen själv hävdar att det inte ska ha varit verksamhetschefen som befann sig på rummet tillsammans med honom utan att det var en annan kvinna, som chefen när hon dök upp avhyste från rummet. Chefen ska sedan ha gått och lagt sig för att sova i sängen när hon var ensam i rummet, enligt ungdomen.

– Chefen hävdar att hon avvisat obehöriga personer från aktuellt rum och därefter lagt sig för att sova i rummet. Hon har medgett att hon var berusad vid tillfället.

Erbjudit ungdomarna stödsamtal

Boendet har efter händelsen uppdaterat en rad rutiner, förtydligat för personalgruppen vart man kan vända sig om inte chefen lyssnar på ens oro över arbetsmiljön och gett alla ungdomar på boendet möjlighet till samtal om det som hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.