Lägenhetshusen på Glimmervägen där ombyggnationen planeras. Foto: SVT

Hyresgäster fruktar flytt vid hyreshöjning

Uppdaterad
Publicerad

Rikshem planerar renoveringar på Lågberget i Eriksberg, Uppsala. Nu är boende i området oroliga för att inte kunna bo kvar vid en hyreshöjning.

I höst planerar Rikshem att bygga om på Lågberget i Eriksberg, Uppsala. Det pågår förhandlingar mellan fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, men parterna står långt ifrån varandra, enligt Hyresgästföreningens ordförande i Uppsala, Jens Nilsson.

– Vi är inte överens om de hyreshöjningar som Rikshem vill genomföra, säger han.

Pensionärer kan tvingas flytta

I området har många en lägre inkomst än genomsnittet. En av dem är pensionären Hans Paxal, som inte vet om han kommer kunna bo kvar om höjningen blir stor.

– Det talas om en höjning på 50 procent. Jag ligger vaken om nätterna och tänker på renoveringen och om jag kommer att kunna bo kvar efter den, säger Hans Paxal.

”Måste tänka på hyresgästerna”

Nilsson pekar på två andra områden i Uppsala, Kvarngärdet och Gränby, där personer har tvingats flytta efter ombyggnationer, på grund av hyreshöjningar.

– Det är orimligt att höja hyrorna på runt 40 procent. Rikshem måste tänka på vad som händer med hyresgästerna. Det hade varit bättre om man hade kunnat lägga undan för renoveringar under årens lopp.

Tidigare höjningar har orsakat flytt

En av de som tvingades flytta till Eriksberg från Gränby är Ylva Lund. Nu flyttar hon igen, den här gången från Eriksberg till Diset.

– Det känns som man slängs fram och tillbaka. Det är inget roligt, säger hon.

Både hyresgäster och Hyresgästföreningen menar att fastighetsägarna har ett övertag i förhandlingarna. Om de går till hyresnämnden, vinner de oftast tvisterna, menar Hans Paxal, som också bor på Lågberget.

– Jag känner bara till ett fall där hyresnämnden har dömt i hyresgästernas favör. Det känns inte demokratiskt att vi har så lite att säga till om, säger Hans Paxal.

Rikshem vill komma överens

Men från Rikshems sida dementerar man starkt att det skulle vara en taktik att driva ärenden till hyresnämnden.

– Målet är att alltid komma överens med hyresgästföreningen och det brukar gå bra, säger Jenny Wolmestad, kommunikationschef.

Passar ni på att höja hyran extra mycket nu för att öka vinsten?

– Nej, nej, nej. Vi sätter den hyran enligt bruksvärdesprincipen, vilket betyder att hyresrätter i ett visst skick och på en viss storlek ska ligga på en viss prisnivå om man jämför dem emellan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.