En vildsvinsfamilj på promenad i Håbo fångades på bild. Foto: Privat

I Håbo skjuts överlägset flest vildsvin i länet

Uppdaterad
Publicerad

I Håbo kommun skjuts uppåt 600 vildsvin varje år, och det är överlägset mest i länet – men även i landet.

– Det är extremt högt, säger Göran Bergqvist vid Jägareförbundet.

– Det är omöjligt att säga hur stor stammen i Håbo är men avskjutningen brukar återspegla tillgången, säger Stefan Holm, jaktvårdskonsulent vid Jägarförbundet i Uppsala län.

I Håbo jaktvårdskrets skjuts runt 50 vildsvin per 1 000 hektar och jaktår. Siffran är en uppskattning då det inte finns någon skyldighet att rapportera in avskjutna vildsvin.

VILDSVIN I UPPSALA LÄN

Det görs heller inga ordentliga inventeringar av vildsvin, så det är den här statistiken man använder sig av när man vill skapa sig en bild av vildsvinsförekomsten i ett visst område. Och i Håbo är bilden tydlig. Särskilt när man jämför den med andra områden.

– Håbo har överlägst högst avskjutning i länet. Nästan inget annat område i landet kommer ens i närheten, säger Göran Bergqvist som arbetar med viltövervakning vid Jägareförbundet.

Jägare i Stockholm vill jaga svin i Håbo

Stefan Holm på Jägareförbundet konstaterar att jakttiden för vildsvin är så frikostig den kan bli, man får skjuta djuren året runt – dygnet runt.

– Att det är så fruktansvärt mycket vildsvin i Håbo beror till viss del på att det finns en del gårdar som gärna vill ha mycket vildsvin eftersom de säljer jakttillfällen. Det bort många jägare inne i Stockholm som inte har tillgång till mark och det står ju markägare fritt att göra så. Det får enorma skador på spannmål men de säger att de tjänar mer på att sälja jakter än att odla spannmål, säger Stefan Holm.

Vildsvin i Håbo

I Håbo sköts 47 vildsvin per 1 000 hektar jaktåret 2018-2019. Året innan sköts 56.

Nynäshamn är en av få kommuner i länet med liknande avskjutningsnivåer som Håbo.

I exempelvis Skånes jaktvårdskretsar ligger de högsta nivåerna på runt 30-35 skjutna vildsvin per 1 000 hektar.

Näst högst avskjutning i länet har Dannemora Vendel jaktvårdskrets med 16 skjutna vildsvin per 1 000 hektar.

Statistiken gäller jaktåret juni 2018- juli 2019.

Källa: Jägareförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VILDSVIN I UPPSALA LÄN

Mer i ämnet