Aschberg: ”I högsta grad dubbelmoral”

Uppdaterad
Publicerad

Richard Aschberg på Aftonbladet är en av reportrarna som kartlagt Svenska kyrkan i utlandet under flera månader.

Hur utbrett är det här inom Svenska kyrkan i utlandet, skulle du säga?

– Det är utbrett och vi blev förvånade faktiskt när vi fick se att man tar in på hotell för 4000 kronor natten och att man representerar väldigt vidlyftigt. Vi har hittat sprit, och att man gör av med pengar på ett sätt som jag inte trodde förekom i kyrkan, säger Richard Aschberg.

Vad har ni fått för reaktioner på granskningen?

– Jättemånga har hört av sig och vill lämna kyrkan efter det här och säger att det är skandal. Det är ju insamlade pengar som går till dyra resor och det betraktar många som missbruk av pengar . Många är jättearga.

Du som har granskat det här ett tag, finns det en dubbelmoral inom Svenska kyrkan i utlandet tycker du?

– Helt klart. Man talar ju om måttfullhet och har en massa regler, till exempel att Eurobonuspoäng bara får användas för tjänsteresor och det vet ju den högste chefen om och sedan går han och köper en resa privat i alla fall. Det är i allra högsta grad dubbelmoral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.