Helena Sundén, generalsekreterare Institutet Mot Mutor Foto: Ulf Berglund / pressbild

IMM: En begärd muta är också en muta

Uppdaterad
Publicerad

Att begära personliga förmåner mot uppdrag är allvarligt, tycker Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, IMM.

SVT Nyheter Uppsala når Helena Sundén och berättar om den tjänsteman på landstingsservice som varslats om uppsägning, enligt källor eftersom han ska ha begärt personliga förmåner i utbyte mot att entreprenörer får uppdrag.

– Det tillhör det mest centrala i vår rättsstat att förhindra att det här sker inom offentlig upphandling och det är allvarligt om det är så, säger hon.

MISSTÄNKT MUTAFFÄR VID LANDSTINGET

– En muta behöver inte vara något som betingar ett ekonomiskt värde, utan kan vara som i det här fallet, förmåner.

Är det någonsin okej att som tjänsteman vilja ha personliga förmåner på det här sättet?

– Inte om det rör sig om att det på något sätt påverkar det man gör i tjänsten.

Finns inget ”försök till”

Enligt det tillförordnade chefen på landstingsservice, Jonas Eriksson, kan de i nuläget inte bevisa att den anställde faktiskt har tagit emot några mutor, men att de känner till att han har begärt mutor från entreprenörer.

Är det brottsligt att begära, men inte ta emot?

– Lagens regler om muta gäller både den som ger och den som tar emot. Man behöver inte rent faktiskt ha tagit emot eller fått det som begärts, även om man bara utlovar eller begär någonting så är mutan i sig fullbordad, säger Helena Sundén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT MUTAFFÄR VID LANDSTINGET

Mer i ämnet