Gottsundabadets simbassäng Foto: svt

Ingen tillsyn mot Gottsundabadet

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen (DO) väljer att inte gå vidare med en tillsyn mot Gottsundabadet. DO arbetar redan med två ärenden som rör samma typ av diskriminering.

Det var i augusti som Uppsala Nya Tidning rapporterade att Gottsundabadet nekat en 5-årig pojke inträde på badhuset. Pojken nekades tillträde eftersom badhuset under söndagar mellan åtta och tio har ”tjejmorgon” då bara kvinnor får vistas i simhallen. Händelsen blev starkt kritiserad och anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Ingen tillsyn

DO kommer inte att inleda en tillsyn av badhuset eftersom man redan arbetar på liknande ärenden i andra kommuner i landet.

– Vi väljer att inte inleda någon tillsyn. Vi har redan en pågående tillsyn mot två kommuner, den ena är Stockholm stad och den andra är Malmö stad. Det handlar om i princip samma fråga, det vill säga, separata badtider för kvinnor och män, säger Clas Lundstedt, Pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen.

Vad betyder det för badhuset i Uppsala?

– Egentligen inget just nu. Eftersom vi inte inleder någon tillsyn mot simhallen kommer det inte att hända något som rör specifikt dem. Men vi har inte fattat beslut i de andra ärendena ännu, så jag kan ju inte säga vad de kommer fram till än, man får avvakta de besluten först.

När förväntas de vara klara?

– Det är i slutskedet, men jag har inget direkt besket. Jag skulle tro att det rör sig om de närmaste veckorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.