Foto: TT

Internt bråk i SD-Enköping

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas ordförande i Enköping Kristina Einarsdotter kräver att kollega avgår. Detta på grund av hans inblandning i den demonstration som hölls i Stockholm i helgen. Det rapporterar P4 Uppland och Enköpingsposten.

Flera personer greps i koppling till den demonstration som under helgen hölls på Norrmalmstorg i Stockholm. En demonstration som drog ett hundratal personer som bland annat krävde att extra val ska hållas och en ”regering som i första hand värnar om Sverige och dess medborgare”.

Demonstrationen gick under namnet ”Folkets demonstration” och drog enligt polisen till sig flera högerextrema grupperingar, samtidigt som flera hundra motdemonstranter också samlades vid platsen.

BRÅK INOM SD I UPPLAND

Partikollega reagerar

En av de drivande krafterna i arrangemanget var kommunpolitikern Johan Widén (SD) från Enköping, vilket fick hans partikollega i Enköping att reagera. Det rapporterar Enköpingsposten och P4 Uppland.

– Dels vet jag inte om demonstrationen var förankrad i partiet. Sedan reagerar jag på att man har talare som är uteslutna från Sverigedemokraterna, säger Kristina Einarsdotter ordförande för Sverigedemokraterna i Enköping till P4 Uppland.

Enligt Expo ska även högerextrema Nordisk ungdoms ledare Fredrik Hagberg, det nedlagda nazistiska Svenskarnas partis tidigare toppnamn Jonas Andersson och aktivister från nazistiska Svenska motståndsrörelsen funnits på plats vid demonstrationen.

Kommunpolitiker i Enköping

Johan Widén (SD) sitter för tillfället i tekniska nämnden i Enköping, och enligt Kristina Einarsdotter (SD) bär han delvis ansvaret för de bråk som uppstod vid helgens demonstration.

– Indirekt så har han det eftersom han anordnar demonstrationen. Han måste se till att det inte blir såna här sammandrabbningar. Vi har haft mycket demonstrationer i Enköping och vi har aldrig haft någon sammandrabbning här. Jag tycker att man ska tänka sig för lite grann, säger hon till radion.

Uppmanas att avgå

Enligt henne bör nu Johan Widén kliva av sina förtroendeuppdrag i Enköping.

– Förtroendet har naggats oerhört mycket i kanten, säger hon till P4 Uppland.

P4 Uppland: Kan han sitter kvar på sin post?

– Personligen tycker jag inte det.

SVT Nyheter Uppsala har sökt Johan Widén för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BRÅK INOM SD I UPPLAND

Mer i ämnet