”Jag hade sådan sjuk ångest när jag gick från butiken med lotterna i en plastpåse”, säger Jakob Vastamäki. Foto: Kjell Eriksson

Jakob köpte 1.000 trisslotter

Publicerad

Östhammarsbördige Jakob Vastamäki, 23, har köpt 1.000 trisslotter.

– Jag vill testa den statliga lyckan, säger han.

Jakob Vastamäki från Östhammar pluggar till tv-producent vid Stockholms dramatiska institut och ska nu göra sitt examensarbete. Då fick han idén att lägga 30.000 eget förvärvade kronor på 1.000 trisslotter.

– Jag vill granska det som jag kallar den statliga lyckan. Det är reklam för lotterna var och varannan dag. Vi ska spela, men vi ska samtidigt spela lagom. Förra årets drog det här in 4,8 miljarder till den svenska statskassan och jag vill granska den här lyckan som vi säljs på, säger Jakob Vastamäki.

”Sjuk ångest”

Lotterna köptes in från tre olika butiker där den sista hade ett större lager.

– Jag hade sådan sjuk ångest när jag lämnade den med lotterna i en plastpåse. Jag är ju student och 30.000 är stora pengar. Mamma och pappa är inte jätteglada på mig, säger han.

Varför blev det just trisslotter?

– Det som är spännande med triss är att du inte behöver ett Svenska spelkort, allt annat behöver du ett kort till. Det finns ingen kontroll kring spelandet på lotterna.

Enligt statistiken räknar han med att få tillbaka cirka 6.000 kronor av de 30.000 satsade.

– Det som gör mig lite förundrad är att så många hört av sig och grattat mig. Både kompisar och andra som följer projektet. De säger ”åh, vad kul, nu blir du miljonär”, men statistiskt kommer jag inte att bli det, säger Jakob Vastamäki.

Seriös granskning

Han betonar att det hela är ett ”seriöst, oseriöst projekt” där han vill gå på djupet med hur staten uppmanar till spel.

– Det är en journalistisk granskning. Jag vill träffa psykologer och prata om vad som händer i hjärnan när vi spelar och matematiker som kan förklara sannolikheter. Jag vill också intervjua folkhälsominister Gabriel Wikström om det här, säger han.

Lotterna ska nu skrapas i omgångar fram till mitten av maj. Allt går att följa löpande i sociala medier.

– Senare in i projektet ska jag resa ut i landet och träffa mina följare och skrapa tillsammans med dem. Vinner vi då så delar vi på vinsten. men något drömscenario för vad som händer finns inte. Jag vill bara se vad resultatet blir, säger Jakob Vastamäki.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.