Jan-Emanuel Johansson har polisanmälts vid flera tillfällen. Foto: TT

Jan-Emanuel polisanmäls av IVO

Uppdaterad
Publicerad

Gotlands Allehanda rapporterade i fredags om hur den föredetta S-riksdagsledamoten förekommer i flera liknande fall där tillstånd saknas för HVB-hem.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har anmält styrelsen för företaget Gotland Integration och elevhem AB, där Jan-Emanuel Johansson ingår.

– IVO har antagit en policy att göra polisanmälningar gällande all olaglig verksamhet. De har inte de tillstånd som krävs, det är det som är problemet, säger Jenni Ralph på IVO till Gotlands Allehanda.

Flera anmälningar på sig

Som företrädare för Hoppetgruppen AB så har Jan-Emanuel Johansson förekommit i flertalet liknande fall de senaste åren. Senast i raden var elevhemmet Gästis i Östervåla som öppnade förra året men också fick slå igen i november då tillstånd saknades.

Läs mer: Asylboendet måste stänga

HVB-hemmet Hoppet Kil, i Börje, som brann ned till grunden förra året hade också flertalet polisanmämingar på sig precis som granngården Hoppet Fågelbo. Kritik har bland annat riktats till personalen angående bristande kompetens.

Läs mer: HVB-branden utanför Uppsala

Jan-Emanuel Johansson har också anmälts för olovlig skogavverkning vid kursgården Rösjön. Det var då Sollentuna kommun som anmälde honom. Han själv har nu, via Hoppetgruppen, anmält IVO för att överskrida sina befogenheter som tillsynsmyndighet.

Kräver generaldirektörens avgång

Under måndagskvällen svarar Jan Emanuel Johansson i ett mail att han JO anmält IVO samt att en polisanmälan är på väg in.

– Jag kommer även kräva IVO:s genraldirektörs avgång, skriver han i mailet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.